Postat în 10 octombrie 2018 în General, Despre flori, Floria, Ingrijire de Andreea Floria
Sursa: https://pixabay.com/
Bonsaiul este o planta de interior complexa, care ofera calm si pace. Desi este o planta asezata pur si simplu in ghiveci, bonsaiul necesita o ingrijire mai atenta si amanuntita.
Bonsaiul este foarte pretentios in comparatie cu alte plante. Daca ai deja un bonsai sau intentionezi sa-ti cumperi unul, atunci trebuie sa i te deci foarte mult in ceea ce priveste ingrijirea.
Asadar, citeste in continuare si descopera cum poti ingriji un bonsai.
Bonsaiul are o durata de viata foarte mare in comparatie cu alte plante din aceeasi specie sau altele. Astfel, pentru a-l mentine mereu vesnic, trebuie sa-l ingrijesti corespunzator si in conditii optime. Despre bonsai se zice ca acesta creeaza o relatie speciala cu propietarul casei, o conexiune om-natura.
Asadar, bonsaiul are capacitatea de a oferi energii pozitive si va creste frumos daca va fi ingrijt asa cum trebuie.
Bonsaiul este planta care ofera incaperii multa energie benefica si aduce la interior lemnul si pamantul, doua elemente esentiale ale feng-shui-ului. Un bonsai te va scapa de energiile negative, de sentimentul de singuratate si iti va oferi o stare de siguranta.
Bonsaiul este un pom care are frunzele mici, ramurile au forme ciudate, iar trunchiurile sunt contorsionate. Bonsaiul va trebui ingrijit dupa cateva reguli esentiale pe care ti le vom prezenta in randurile de mai jos. Astfel, pentru o ingrijire corespunzatoare, tine cont de urmatorii pasi:
Bonsaiul este un pom care iubeste foarte mult lumina. De aceea, el are nevoie sa fie asezat intr-un loc cu multa lumina. Astfel, asaza bonsaiul intr-o camera foarte bine luminata, langa fereastra si in felul acesta va creste frumos, puternic si sanatos. Bonsaiul poate fi asezat si afara in zilele de vara, insa nu trebuie sa stea in razele puternice ale soarelui, mai ales pe timp de canicula.
Indiferent de pozitionarea sa, trebuie sa rotesti bonsaiul la 180 de grade, o data pe saptamana, astfel incat toate frunzele sa aiba privilegiul prezentei razelor solare.
In cazul in care bonsaiul nu sta la lumina, acesta devine din ce in ce mai sensibil la anumite boli si daunatori si poate chiar sa-si piarda din frunze.
Udarea bonsaiului reprezinta un alt pas destul de important in ceea ce priveste ingrijirea. Astfel, nu trebuie sa-l uzi nici foarte mult nici prea putin. Pamantul trebuie sa fie semi-umed, insa udarea este diferita in functie de substratul utilizat, de dimensiunea ghiveciului, de temperatura incaperii in care este asezat ghiveciul.
Ca si procedeu general de udare, trebuie sa scufunzi ghiveciul intr-un recipient cu apa. Dupa ce scufunzi ghiveciul in apa (aproximativ doua minute), trebuie sa lasi pamantul sa elibereze din surplusul de apa pentru aproximativ 30-40 de minute.
Tunderea bonsaiului este foarte importanta deoarece ofera sanatate si vigurozitate. Tunderea ramurilor bonsaiului are rolul de a stimula ingrosarea acestora, inmugurirea lor, dar si cresterea copacului. De asemenea, tunderea se face in functie de specia bonsaiului. La majoritatea speciilor de bonsai, taierea ramurilor se face in perioada primaverii, iar la alte specii se face vara sau toamna.
In ceea ce priveste taierea bonsaiului, trebuie sa iei in considerare urmatoarele elemente: vei tunde ramurile care se intersecteaza intre ele sau cu trunchiul, ramurile care au tendinta sa iasa din coronament si ramurile cu pozitionare catre sol.
Bonsaiul poate fi atacat de anumiti daunatori precum: paduchele lanos (mic si alb), de musculitele negre sau de insectele verzi. De asemenea, pentru a preveni aparitia acestor daunatori, poti aerisi camera unde se afla bonsaiul sau ii poti oferi cantitatea suficienta de apa si de lumina.
Sursa: https://pixabay.com/en/bonsai-juniper-moon-bowl-nature-1183558/
Sursa: https://pixabay.com/en/bougainvillea-bonsai-small-plant-390749/
Sursa: https://ro.pinterest.com/pin/418412621625054842/