Floria blog / Floria / Cum se uda orhideea?

Cum se uda orhideea?

Orhidee alba in ghiveci


Orhideele si-au castigat popularitatea ca plante de apartament. In mediul natural orhideele cresc prinse de scoarta copacilor, iar radacinile lor sunt expuse la soare, aer si apa.

Orhideele au cea mai mare raspandire in zonele tropicale. Datorita speciilor variate de orhidee, ne bucuram de culori si forme diverse ale acestei flori.

Cea mai cunoscuta specie de orhidee, pe care o intalnim adesea, fie ca o facem cadou sau o avem deja acasa in ingrijire este Orhideea Phalaenopsis (orhidee – fluture).

Radacina orhideei

Orhideele necesita o ingrijire speciala, iar pentru a intelege cum trebuie udate, este important sa se cunoasca cateva aspecte de baza despre aceste flori incantatoare.

Cele mai multe specii de orhideele sunt epifite. Acest lucru inseamna ca in mediul natural au parasit solul si se agata de scoarta copacilor. Ploaia, umiditatea atmosferica, sarurile minerale din jurul lor reprezinta sursa de hrana.

Radacina orhideei este inconjurata de o membrana subtire numita velamen. Rolul acesteia este de a absorbi cantitati mari de apa, de a se lipi de suprafete aspre si de a incuraja schimbul de minerale si saruri.

Velamenul orhideei este un indicator excelent al nevoilor de apa pentru planta ta. Daca este uscat devine alb, iar daca este proaspat udat este verde.

Ingrijire orhidee

Orhideele sunt plante tropicale, prin urmare s-ar putea crede ca au nevoie de foarte multa apa. Intr-adevar, in mediul lor natural sunt expuse la ploi torentiale care pot dura ore intregi sau chiar zile, insa sunt foarte multe specii care au invatat sa se adapteze la un mediu uscat, unde ploaia poate sa lipseasca timp de saptamani intregi.

Aerul, umiditatea, lumina specifice unei paduri tropicale nu pot fi reconstituite intr-un spatiu de apartament. Cu toate acestea, sunt lucruri pe care este bine sa le eviti si altele pe care ar trebui sa le faci cand ai in ingrijire orhidee. Afla mai multe din randurile de mai jos!

Greseli frecvente in udarea orhideei

Udatul prea des: Nicio specie de orhidee nu trebuie udata in fiecare zi. Acest lucru poate conduce la putrezirea radacinii si in cele din urma la moartea ei. Spre deosebire de foarte multe plante de apartament, orhideele trebuie udate numai atunci cand incep sa se usuce. A le da apa cand sunt aproape uscate este un comportament care mimeaza mediul natural al orhideei.

Udatul noaptea: Indiferent de specia de orhidee pe care o ai, intotdeauna pune-i apa doar dimineata. Daca o vei uda noaptea vei favoriza bolile bacteriene si fungice.

Ignorarea indiciilor oferiti de orhidee: Aceste flori stiu sa iti spuna de ce au nevoie. In timpul sezonului de crestere pseudobulbii ar trebui sa fie grasi si plini, iar frunzele carnoase sa se sustina de suportul ghiveciului. Iarna unele orhidee pot avea frunzele usor uscate, ceea ce este normal.

    Cum se uda o orhidee in mod corect?

Este dificil sa se generalizeze pentru toate speciile de orhidee modul in care trebuie sa fie udate. Cel mai bine este sa se urmareasca particularitatile fiecarei specii in parte. Cu toate acestea, exista o serie de bune practici care vor creste considerabil sansele sa ai acasa o orhidee fericita.

Orhideele este recomandat sa fie udate la fiecare 5 zile pana la 12 zile, depinde de specie, temperatura din casa, perioada din an. In timpul lunilor calde de vara, cand ziua este lunga, este nevoie sa fie udate mai des decat in sezonul de iarna.

In functie de modul in care trebuie sa fie udate, orhideele se impart in trei:

  1. orhideele care trebuie mentinute cu un pamant umezit uniform, in mod constant;
  2. orhideele care trebuie lasate sa se usuce aproape complet de la o udare la alta, cu exceptia perioadei de crestere;
  3. orihideele care trebuie putin lasate sa se usuce intre udari.

Vezi mai jos principalele soiuri de orhidee pentru fiecare tip.

  1. Soiuri pentru care trebuie sa pastrezi constant o umezire a pamantului (nu apa din abundenta) sunt: Paphiopedilum, Miltonia, Cymbidium, Odontoglossum.
  2. Soiuri pentru care este important sa pastrezi stratul pamantului umezit in timpul cresterii active, dar in rest lasate sa se usuce intre udari sunt: Cattleya, Oncidium, Brassia, Dendrobium.
  3. Soiuri care se mentin aproape uscate intre o udare si urmatoarea sunt: Phalaenopsis, Vanda, Ascocenda.

Daca nu stii sigur ce tip de orhidee ai, planifica-ti sa uzi orhideea cand este aproape uscata, asadar mai pastreaza putina umiditate.

    Factori de care sa tii cont cand uzi orhideea

Pentru udarea orhideei se va tine cont de factori precum:

Ghiveci – Vasul in care se afla orhideea ta poate influenta necesarul de apa. De exemplu, ghivecele ceramice smaltuite au o retinere a apei mai mare. In acest caz este necesar sa fie udata orhideea mai putin. Ghivecele din plastic, de asemenea retin si ele mai mult timp apa.

Specie – Asa cum am specificat mai sus, fiecare orhidee are cerinte diferite in ceea ce priveste modul de udare, indiferent insa de floarea pe care o ai in ghiveci, nu o vei uda in fiecare zi sau noaptea.

Temperatura – In general, cu cat este mai ridicata temperatura, cu atat este nevoie de mai multa apa.

Umiditate – Cu cat este mai mare umiditatea din camera, cu atat mai putin este necesar ca orhideea sa fie udata. Multe persoane isi pastreaza ghivecele cu orhidee intr-o tava plina cu pietricele in care au pus apa, din dorinta de a creste umiditatea.

Aer: Orhideele iubesc aerul proaspat, atat radacinile, cat si frunzele, insa un curent de aer mai puternic va tinde sa le usuce mai repede, prin urmare creste nevoia de a fi udate mai mult.