Floria blog / Floria / Crini – Ce simbolizeaza si cum se ingrijesc?

Crini – Ce simbolizeaza si cum se ingrijesc?

imagine cu crini imperiali

Crinii sunt flori cu adevarat remarcabile. Elegante si viu sau discret colorate, aceste flori sunt foarte iubite de fiecare dintre noi pentru parfumul si frumusetea lor. Incepand de gradinari si floristi, pana la cei care le primesc, sunt apreciate pentru ca sunt frumoase, rezistente si usor de intretinut.

Un buchet de crini este potrivit pentru a fi oferit cadou in numeroase ocazii, de la aniversari diverse, la nunti, botezuri. sau chiar inmormantari. Intr-o gradina sau curte, crinii ofera eleganta de la inceputul si pana la mijlocul verii, cand sunt infloriti. Afla mai multe despre crini, inclusiv simbolistica si ingrijire, din randurile de mai jos. 

Crinii: semnificatie si simbolistica 

Florile se bucura fiecare in parte de semnificatiile care le-au fost atribuite inca din cele mai vechi timpuri, iar crinii nu fac exceptie de la regula. Astfel, acestia simbolizeaza speranta, credinta, nastere, puritate, reinnoire, promisiune, pasiune, castitate, nevinovatie, fertilitate, maternitate s.a.

In multe culturi, crinii au fost asociati cu diferite mituri, legende si traditii. De exemplu, in cultura greaca si romana, erau simbolul zeitei Hera, reprezentand puritatea si inocenta. In crestinism, crinii albi sunt asociati cu virtutea, in timp ce in cultura chineza sunt considerati un simbol al norocului si prosperitatii. 

Iti doresti sa faci o surpriza florala? Comanda online buchete de crini imperiali albi pe Floria.ro. vei impresiona cu siguranta, indiferent daca alegi un aranjament cu 23, 35, 55 sau 101 crini eleganti! 

Ce simbolizeaza crinii in diferite in diferite culturi? 

  • Mitologia greaca 

Potrivit mitologiei grecesti, crinul reprezinta maternitatea si renasterea, deoarece se spune ca a aparut din laptele Herei, sotia lui Zeus. In Grecia antica oamenii au privit crinul ca pe un simbol al sexualitatii. Aceasta floare avea, de asemenea un rol important in traditia veche. Se spune ca nevestele se duceau intotdeauna la o femeie insarcinata cu un crin si un trandafir; crinul simboliza baiatul, trandafirul fata. In functie de floarea pe care mama o alegea, se preconiza sexul copilului.

  • Legende romane 

Legenda romana spune ca atunci cand Venus, zeita iubirii, a iesit din apa marii, ea a privit un crin si a invidiat frumusetea acestei flori. Drept urmare, ea a adaugat un element suplimentar florii, cu speranta de a-i diminua frumusetea – este vorba de pistilul lung din centrul florii. Crinul simbolizeaza asadar si dragostea, pofta trupeasca, simboluri asociate si cu Venus.

  • Crestinism

In crestinism, crinul este considerat un simbol al puritatii. In picturile crestine timpurii, floarea era reprezentata intr-o vaza. Crinul este asociat cu Fecioara Maria, deoarece se spune ca mormantul acesteia a fost impodobit cu crini albi. Totodata, partile distincte ale florii au primit atribute care o caracterizeaza pe Fecioara Maria. Frunzele crinului simbolizau modestia acesteia, iar petalele albe ii reprezinta inocenta si puritatea. 

  • Budism

In budism, crinul tigru reprezinta mila, compasiune si agresivitatea asociata cu femeia. Crinul de apa, desi nu se incadreaza in aceeasi familie ca toti ceilalti crini, poarta insa aceeasi denumire si are semnificatie atat in budism, cat si in hinduism. Crinul de apa simbolizeaza iluminarea si puritatea sufletului deoarece floarea iese din malul apei si infloreste la suprafata. 

  • Simbol al Frantei

Fleur-de-lis, o portretizare a unui crin cu trei petale (asemeni unei coroane), reprezenta in Franta Evului Mediu prosperitate si regalitate. Cele trei petale sunt adesea folosite pentru a ilustra Trinitatea si virtutiile teologale: credinta, speranta si caritatea.

Semnificatia florilor de crini in functie de culori 

In functie de culori: 

  • Crinii rosii simbolizeaza dragoste, afectiune.
  • Crinii portocalii semnifica fericirea, dragostea, caldura.
  • Crinii roz reprezinta bogatia, tineretea, vigoarea, bucuria.
  • Crinii albi sunt simbolul puritatii, nevinovatiei, al linistii.
  • Crinii galbeni simbolizeaza veselia si jocul. 

Cum se cultiva crinii? 

Crinii sunt plante perene, care se cultiva din bulbi si pe care ii gasim intr-o multitudine de culori, de la alb la galben, portocaliu, roz sau rosu. Florile au sase petale, prezente sub forma de trompeta in varful unei tulpini inalte, cu frunze inguste si lungi, asemeni unei lance. 

In cazul in care locuiesti in apartament si te intrebi daca poti creste crini in ghiveci, raspunsul este DA. Nu uita insa ca poti comanda buchete de crini pe care poti alege sa le livrezi oriunde in tara, in doar 2-4 ore! Pe Floria.ro poti opta pentru livrare flori Iasi, flori Bucuresti, Cluj sau orice oras din tara!

Cum sa cultivi acasa crini imperiali?  

Daca, la fel ca noi, adori aroma si aspectul impresionant al florilor de crin, trebuie sa stii ca cel de tip imperial (Lilium Regale) este cel mai popular dintre toate speciile. Crinul imperial se face remarcat datorita parfumului dulce si a florii albe cu dungi fine purpurii pe exteriorul petalelor, uimitor de frumoasa in momentul deschiderii. 

Iata cateva lucruri de stiut despre crinii imperiali:

  • Crinii imperiali roz sau divers colorat infloresc in mijlocul verii si sunt ideali pentru a fi plantatati la marginea aleilor, constituind o impresionanta bordura florala, intr-un mix spectaculos alaturi de celelalte flori de vara; 
  • Ii poti cultiva inclusiv in ghivece, pentru a decora cu eleganta curtea sau interiorul locuintei;
  • Se planteaza primavara sau toamna, in grupuri de minim 3 bulbi pentru un aspect spectaculos atunci cand infloresc;
  • Cresc pana la 120 – 180 cm, le plac zonele de soare si cu semiumbra. Este important ca solul sa fie bine drenat si sa aiba un nivel satisfacator de umiditate (se va evita solul uscat). 

Cum sa cultivi crini albi Madonna 

Parfumul intens si petalele imaculate fac din Crinul alb (Lillium Candidum) o planta de gradina favorita. Cunoscuta si sub numele de Madonna, acest crin prolific produce pentru o singura tulpina pana la 20 de flori, realizand asadar un spectacol in gradina casei tale. Ofera un puternic impact decorativ si un parfum dulce, intens, imbatator. 

  • Crinul alb se planteaza la inceputul toamnei in solul bine fertilizat, intr-un loc care le permite sa aiba suficienta lumina; bulbii se vor introduce la aproximativ 15 cm adancime in sol, la o distanta de 30 cm pentru a avea spatiu de crestere.
  • Prezent in ghiveci, crinul alb va fi ferit de o expunere intensa la lumina, la fereastra in care razele soarelui bat direct; ofera-i un mediu caracterizat de semiumbra si roteste regulat ghiveciul pentru ca planta sa creasca armonios.
  • Infloreste la finalul primaverii sau la inceputul verii si este o planta decorativa foarte admirata, ideala pentru a da frumusete gradinii sau casei tale. 

Cum sa cultivi crini acasa, in ghiveci? 

Daca iubesti aspectul exotic al unui buchet de crini imperiali insa nu detii o gradina, te vei putea bucura de astfel de flori si in interiorul apartamentului tau. Iata mai jos de ce ai nevoie pentru prezenta acestor plante de ghiveci in casa: 

  • Cumpara bulbi sanatosi – ii poti procura din locuri variate, inclusiv sa-i comanzi online; nu planta bulbii mucegaiti. 
  • Foloseste un ghiveci mediu spre mare. Alege vasul in concordanta cu numarul de crini plantati; vasele mai adanci sunt recomandate pentru crinii mai inalti.
  • Drenajul adecvat este important pentru ca bulbii de crin sa nu putrezeasca. Prin urmare, ghiveciul este bine sa aiba orificii de scurgere in partea inferioara. Pentru o drenare mai riguroasa, poti adauga un strat de pietre intr-o tavita, pe deasupra careia sa fie asezat ghiveciul.
  • Foloseste amestec cu nisip. Crinii se simt cel mai bine in soluri usor nisipoase; adîsarad, pentru a imita cat mai bine pamantul din mediul natural, este important sa tii cont de aceasta preferinta a crinilor. In locul pamantului simplu si negru alege unul grunjos si nisipos. 
  • Apeleaza la ingrasamant – in momentul plantarii poti folosi un ingrasamant lichid sau hidrosolubil dedicat plantelor decorative. 

Crinii nu necesita multa apa, caz in care bulbii pot putrezi. Este suficienta o cantitate care sa mentina solul umed. Pune apa plantei doar atunci cand stratul superior al solului este uscat. Atinge pamantul ghiveciului cu degetul pentru a verifica nivelul de umiditate. 

Perioade de inflorire ale diferitelor specii de crini 

  • Crinii asiatici au florile orientate in sus si pot fi in nuante de alb pur, roz, galben viu, portocaliu si rosu. Acestia infloresc cel mai devreme si cresc cel  mai usor, dintre speciile cultivate. Desi florile lor sunt mai mici decat ale crinilor orientali, compenseaza prin culorile lor unice; de regula, acesti crini nu sunt parfumati.
  • Crinii trompeta sunt plante inalte, iar denumirea vine de la forma florii sub forma de trompeta. O singura tulpina poate avea 12 – 15 flori, iar acestia infloresc in mijlocul verii, avand un parfum dulce. 
  • Crinii orientali produc flori multe si sunt preferati pentru parfumul lor care se intensifica dupa lasarea serii. acestia cresc mai inalti decat crinii asiatici si infloresc de la mijlocul pana la sfarsitul verii. Cu ajutorul lor poti crea aranjamente florale de sezon deosebite.   

Cum ingrijesti crinii imperiali de gradina? 

Pentru a te bucura de aroma si aspectul florilor de crin imperial in gradina ta, poti planta bulbii toamna si primavara. Pentru o rasarire optima solul trebuie sapat la o adancime de 20-30 cm. Florile vor arata foarte bine in momentul infloririi daca plantezi bulbii in grupuri de cate trei. Astfel: 

  • Gaseste locul potrivit pentru plantarea crinilor, adica o zona de pamant bine drenata si cu lumina multa.
  • Crinii trebuie sa aiba soare cel putin 6-8 ore pe zi, nu este recomandat sa stea in zone de umbra.
  • In sezonul de crestere, ofera-le apa cu incredere si aplica un ingrasamant lichid cu nivel ridicat de potasiu la fiecare doua saptamani. 
  • Poti avea crini infloriti pe toata perioada verii daca vei cultiva specii diferite. Crinii asiatici infloresc la inceputul verii, crinii trompeta la mijlocul verii, cei orientali de la mijlocul pana la sfarsitul anotimpului cald. 

Cum sa oferi crini in dar? 

Stiai ca frumosii crini sunt floarea aniversarii a 30 de ani de casatorie? Daca te afli la o astfel de celebrare, ofera-i sotiei unul dintre variatele buchete de crini pe care le gasesti pe Floria.ro. Opteaza pentru crinii imperiali albi sau roz, ori pentru crinii asiatici galbeni. Tine cont ca poti livra alaturi de buchet, in functie de preferinte, fie o cutie rafinata de bomboane sau o sticla de bautura fina. Nu uita ca la fiecare buchet de crini galbeni sau portocalii primesti cadou si o felicitare! 

Un buchet de crini este elegant, somptuos si rafinat. Vei oferi, astfel, persoanei dragi atat frumusetea imbatabila a florilor, cat si un parfum incantator. Ofera crini in ocazii diverse, fie ca semn de apreciere, recunostinta, pentru a-ti exprima sentimentele. Vezi toate buchetele de crini imperiali pe care Floria.ro ti le pune la dispozitie si alege sa oferi aceste flori femeilor deosebite din viata ta. Sunt potrivite pentru ocazii diverse si constituie un cadou care va fi primit cu mult entuziasm de iubita, sotie, mama sau bunica ta!