Postat în 25 aprilie 2019 în Despre Floria, General, Floria de Andreea Floria
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/person-in-blue-sweater-holding-green-potted-plant-709785/
De ce este necesar un articol despre plante de interior usor de intretinut? Pentru ca stim ca iubesti florile si ca iti face placere sa le ingrijesti, dar ca nu intotdeauna dispui de suficient timp pentru a le uda atat de des pe cat ar trebui. Din fericire, exista pe lumea asta cate o floare sau o planta de apartament potrivita pentru fiecare, oricat de ocupat sau de uituc ar fi.
Dezvaluim in randurile urmatoare sapte dintre aceste plante ornamentale de interior carora nu le trebuie prea multe ingrijiri speciale ca sa creasca frumoase si sanatoase.
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/bougainvillea-flowers-purple-384974/
Bougainvillea este o floare care creste in ghiveci cu o usurinta admirabila si care infloreste din vara pana in toamna.
Iubeste soarele si caldura (are nevoie de cel putin 6 ore de soare zilnic, insa acest lucru se rezolva usor daca o asezi la fereastra sau pe balcon), dar poate sta chiar si doua, trei sau chiar patru saptamani fara apa in timpul lunilor de toamna si iarna.
Totusi, primavara si vara este mai insetata si are nevoie de udari frecvente. Solul trebuie sa fie foarte bine drenat, pentru ca apa sa nu se acumuleze in exces in ghiveci.
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/foxtail-fern-asparagus-desinflorus-3673000/
Asparagus Sprengeri este o planta de interior cu un aspect „pufos”, care se adapteaza foarte bine la stilul de viata agitat al proprietarului, suportand variatii in frecventa de udare.
Totusi, in lunile calde trebuie udata regulat (atunci cand pamantul din ghiveci incepe sa se usuce), iarna putand rezista usor fara apa si perioade de timp mai lungi de o saptamana.
Asaz-o in penumbra, departe de bataia directa a razelor soarelui, care o vor deshidrata repede.
Tufa de begonie este o planta decorativa de interior cu flori roz, albe sau rosii de un aspect delicat, asemanator trandafirilor japonezi.
Mare iubitoare de caldura, begonia se simte totusi cel mai bine daca o asezi in balcon intr-un loc unde nu bate direct lumina soarelui.
In timpul iernii begonia nu are nevoie de udari frecvente, iar in lunile calde o poti uda mai des, dar numai cand pamantul aproape uscat din ghiveci iti spune ca „ii este sete”.
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/flower-geranium-building-flowers-3571338/
Cunoscuta si sub denumirea de „muscata englezeasca”, aceasta planta de interior sub forma de tufa infloreste spectaculos si energizeaza atmosfera datorita culorilor vesele de galben, roz, rosu, purpuriu si mov.
Chiar daca prefera caldura, tufele de geranium sunt rezistente la temperaturi scazute si chiar la inghet, asa ca iarna le poti lasa in balcon, fara sa mai fie nevoie sa muti ghiveciul in casa.
Ii place apa, dar nu in exces, de aceea trebuie sa-i asiguri de la inceput un sol care se dreneaza usor si nu acumuleaza prea multa apa.
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/impatiens-impatiens-walleriana-1239886/
Impatiens este si ea o planta de interior usor de intretinut, dar sa stii ca nu este ca toate celelalte: aceasta iti aduce belsug, sau cel putin asa spune o vorba din popor.
E harnica si infloreste mult daca o ciupesti, ii place soarele, dar prefera sa nu stea chiar in lumina directa a acestuia, ci oarecum in penumbra.
Ar fi bine sa-i mentii solul umed in permanenta in lunile calde, iar iarna s-o aduci la adapost in casa.
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/chlorophytum-plant-indoor-plant-3530413/
I se mai spune si Voalul miresei si este una dintre plantele incluse de NASA intr-un studiu care analizeaza capacitatea plantelor de interior de a purifica aerul.
Conform rezultatelor studiului, se pare ca planta paianjen inlatura din aer substante toxice precum formaldehida si toluenul.
Iarna intra in repaus, asa ca scapi de grija udatului frecvent, mai ales daca planta creste intr-un spatiu relativ umed. In lunile de vara prefera penumbra si ii place sa fie udata doar atunci cand pamantul din ghiveci incepe sa se usuce.
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/flower-plant-spathiphyllum-white-2683699/
Denumirea oficiala a acestei plante de interior este Spathiphyllum si a facut parte, alaturi de planta paianjen, din studiul NASA mentionat mai sus.
Crinul pacii este chiar mai eficient in ce priveste neutralizarea substantelor toxice din aer, inlaturand in plus benzenul si amoniacul.
Are un aspect delicat si nu este nevoie sa-i cauti un loc special in balcon, la soare, pentru ca se simte foarte bine si pe birou, atata vreme cat beneficiaza de lumina.
Pamantul trebuie udat doar atunci cand incepe sa se usuce putin, asadar doua udari pe saptamana in timpul verii sunt suficiente. Iarna nu are nevoie sa fie udat mai des de o data pe saptamana.
Putin pretentioase si benefice pentru sanatatea si starea de bine, plantele de interior de mai sus au nevoie de un minim de atentie din partea ta. In schimb, te vor rasplati cu spectacolul plin de farmec al florilor multicolore si al tulpinilor gratioase.