Floria blog / Floria / Cum faci o coronita din flori

Cum faci o coronita din flori

La prima vedere, sa faci o coronita din flori este un lucru foarte simplu: atasezi niste flori frumoase de un suport rotund si gata. Partea dificila a realizarii de coronite din flori o constientizezi, insa, abia cand iti dai seama ca ai multe, foarte multe optiuni, toate pline de potential.

Sa luam, de exemplu, suportul pentru coronita. Ai putea folosi sarma florala, spuma sau burete pentru flori taiate, muschi sau paie. Florile pot fi atasate de baza ori cu ajutorul unui pistol de lipit ori cu agrafe de fixare. Dar funda si alte accesorii, din ce materiale ar trebui sa fie? Hartie, bumbac, catifea sau sarma speciala? Si florile, cele mai importante de altfel, cum ar trebui sa le combini? Pe toate in aceeasi culoare sau in nuante contrastante?

Intr-adevar, e foarte usor sa faci o coronita din flori, fie ca este vorba despre coronita pentru serbarea de sfarsit de an scolar, despre o coronita din flori de sezon pe care vrei s-o porti vara aceasta de Sanziene sau despre o coronita decorativa din crengi de brad sau flori uscate pentru casa ori gradina. Doar ca trebuie sa te gandesti inainte la rolul coronitei respective si la locul unde va fi asezata. De exemplu, daca te pregatesti sa faci o coronita decorativa pentru un perete care primeste multa lumina naturala, vei sti sa eviti accesoriile care se decoloreaza usor.

Iti vom arata mai jos cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre realizarea coronitelor din flori, in asa fel incat sa faci cele mai bune alegeri atunci cand incepi un astfel de proiect creativ, perfect pentru a-ti da frau liber imaginatiei si pentru a te relaxa cateva ore in compania florilor.

Suportul coronitei din flori

  • Suporturile din spuma pentru flori sunt accesibile si disponibile intr-o varietate de marimi si forme. Dezavantajul acestora este ca, daca nu acoperi bine fiecare portiune de spuma, aspectul coronitei poate avea de suferit. De asemenea, pe spuma e posibil sa intampini dificultati daca folosesti lipici (unele tipuri de lipici nu adera bine pe suprafata acesteia, altele o pot topi). De aceea, ca sa eviti astfel de probleme, poti infasura baza din spuma cu funda sau cu muschi, fixandu-le cu ace.
  • Suportul din sarma florala este ideal atunci cand lucrezi cu materiale usoare, precum florile uscate sau salcia capreasca (Salix caprea). Acestea sunt disponibile atat ca baze din sarma cu un singur inel, cat si cu doua sau trei inele, ideale daca vrei sa creezi coronite decorative pline, voluminoase. Florile se fixeaza pe suportul din sarma cu sarma florala, iar petalele sau frunzele de sine statatoare pot fi atasate cu lipici de materialele naturale din componenta coronitei.
  • Suportul din nuiele este o alegere potrivita tot timpul anului, pentru mai multe tipuri de coronite. Daca raman portiuni neacoperite, nu este nicio problema, pentru ca se integreaza bine in aspectul coronitei din flori. Ca sa atasezi flori si alte materiale de un astfel de suport poti folosi lipici sau sarma florala.
  • Sfat: Florile in culori deschise sunt mai vizibile si creeaza un contrast placut pe un suport din nuiele in tonuri intunecate de maro. Pe de alta parte, suporturile de coronite din paie se potrivesc foarte bine cu florile si accesoriile in culori intense.

Florile pentru coronita

  • Ca sa pastrezi florile dintr-o coronita proaspete mai mult timp foloseste fiole speciale, flexibile, care se fixeaza in suport si asigura tulpinii umiditatea necesara.
  • Poti include intr-o coronita atat flori proaspete, cat si flori uscate, bace (fructele mici si colorate ale anumitor arbusti), fructe uscate (mere, lamai, rodii), stelute de anason, conuri de brad, betisoare de scortisoara – specifice coronitelor decorative de iarna, sau funde din diferite texturi, pentru coronitele de vara.
  • Ca sa alegi niste culori care se armonizeaza, incearca sa te orientezi dupa roata culorilor. Culorile complementare, adica opuse pe roata culorilor (rosu-verde, galben-mov, galben-albastru) creeaza un contrast puternic, pe cand cele analog, dispuse alaturat pe roata (de exemplu, galben, galben inchis, portocaliu, rosu), au un efect odihnitor asupra privirii pentru ca realizeaza o trecere treptata de la o nuanta la alta.

Cum alegi funda potrivita

O coronita din flori cu adevarat spectaculoasa trebuie sa includa neaparat o funda.

  • Fundele din bumbac si hartie sunt cele mai potrivite daca nu ai prea multa experienta in realizarea unei coronite din flori.
  • Fundele din catifea dau coronitei un aer traditional si sofisticat, in timp ce fundele din rafie par mai naturale si lipsite de pretentii.
  • Funda din celofan colorat are un aer festiv, iar cea din dantela se potriveste la nunti si alte ocazii speciale.

Speram ca-ti vor fi de folos sfaturile noastre si, ca sa-ti stimulam imaginatia, ti-am pregatit mai jos cateva imagini cu exemple de coronite din flori pe care le poti gasi la Floria.