Postat în 25 martie 2025 în General, Despre flori, Floria, Ingrijire de Andreea Floria
Hortensia reprezinta un arbust decorativ originar din Japonia si Asia de Sud-Est, de unde s-a raspandit in mai multe colturi ale lumii. Florile sale mari, colorate, cu inflorescente rotunde si globulare fac din ea una dintre cele mai apreciate flori, deoarece ea adauga culoare si frumusete oricarui spatiu. In plus, Hydrangea este potrivita pentru a fi cultivata atat in ghivece de apartament cat si in gradini. Se adapteaza usor mai multor tipuri de sol, dar poate necesita conditii particulare de ingrijire in special toamna si iarna. Din acest motiv ti-am pregatit un ghid complet, de unde vei afla mai multe despre cum sa cultivi si sa ingrijesti hortensiile in orice mediu.
Exista mai multe tipuri de hortensii – peste 100 – dar nu toate se regasesc si la noi in tara. Planta Hortensia face parte din categoria speciei Hydrangea si detine mai multe tipologii. Genul Hortensia se imparte in mai multe specii, plante care sunt ideale pentru a fi cultivate in gradina sau ghivece.
Florile de hortensie de gradina sunt produse din primavara pana toamna tarziu si cresc in inflorescente (ciorchini sau panicule), cel mai adesea la capetele tulpinilor, fiind asemanatoare cu niste pompoane. De obicei, inflorescentele contin doua tipuri de flori, in functie de capacitatea de polenizare: flori fertile mici si nespectaculoase aflate in centrul sau interiorul inflorescentei, si flori sterile mari, cu sepale mari si colorate, dispuse la marginile exterioare.
Acest tip de hortensie este cel mai intalnit prin gradini si apartamente, fiind caracterizate prin flori mari pe margine, sterile, cu florile mici si fertile aflate in centrul inflorescentei.
Detine flori sterile si se remarca prin flori foarte mari si rotunde. Se numara printre speciile cel mai des intalnite si la noi in tara, avand florile de culoare roz-lila, iar de la Floria poti comanda buchete de hortensii in astfel de culori delicate tot timpul anului.
Hortensia paniculata reprezinta un arbust de talie mare, cu flori mari, conice si alungite si tulpini lemnoase puternice. Acestea pot fi cultivate in aproape orice sol de gradina datorita rezistentei lor, desi necesita o locatie insorita pentru plantare.
Acesta este un arbust peren, puternic ramificat si cunoscut drept „hortensia de padure”. Poate ajunge la o inaltime de 2 metri. Inflorescenta este sferica, in culori precum alb sau roz.
Hortensia se creste foarte usor pe balcon, in ghivece de dimensiuni potrivite tinand cont de conditiile de lumina si hidratare, iar un buchet de hortensii albastre este o idee de cadou inspirat in orice moment, fiind potrivit atat pentru aniversari, cat si pentru nunti sau botezuri.
Hortensia este o planta care se ingrijeste foarte usor, nefiind o planta foarte pretentioasa in comparatie cu alte plante de gradina sau de apartament. Sunt insa niste detalii pe care ar trebui sa le stii cu privire la aceasta.
In primul rand, trebuie sa gasesti un loc ideal pentru a o planta. Arbustul de hortensie adora extrem de mult lumina soarelui, lumina de dimineata, cand nu este asa puternica. Trebuie sa ai mare atentie sa nu plantezi hortensia sub umbra unui copac, deoarece radacinile copacilor atrag umezeala si toti nutrientii solului. In al doilea rand, umbra opreste procesul de crestere. Pentru a se dezvolta, este indicat sa plantezi hortensia la o distanta de aproximativ 120 de cm una de alta. Referitor la perioada de plantare a hortensiei, toamna reprezinta anotimpul potrivit.
Hortensia este una dintre plantele care se adapteaza la mai mult tipuri de sol, insa iti recomandam sa prepari un sol de foarte buna calitate. Cuibul in care vei planta hortensia va trebui sapat cu un diametru de doua ori mai mare decat al manunchiului de radacini.
Cum prepari solul? Solul trebuie sa contina un amestec de 3 parti de pamant de flori, 1 parte compost si 1 parte de turba. Dupa ce introduci radacinile in cuib si le acoperi cu sol, trebuie sa pastrezi o parte pentru a crea o movilita de 5-6 cm inaltime in jurul tulpinii. Dupa plantare, uzi fiecare cuib cu apa din abundenta.
Pentru o hortensie frumoasa si sanatoasa trebuie sa ai mare atentie cand si cum o uzi! Hortensia este o planta iubitoare de apa – de aici si numele de Hydrangea, ce provine din cuvantul grecesc hydra. Asadar, trebuie sa uzi hortensia in permanenta. Arbustii de hortensie nu trebuie sa-i lasi sa se ofileasca, primavara trebuie sa-i uzi mai bine pentru a impiedica uscarea. Tot primavara apar mugurii de flori, iar daca se ofilesc, hortensia nu va mai inflori in timpul verii.
Hortensia face parte din categoria plantelor care nu necesita un program special si intens de fertilizare. Un sol cu o compozitie bogata in azot va scadea din inflorirea hortensiei. In cazul in care vrei sa adaugi o substanta de fertilizare, poti folosi o substanta naturala (compost, diferite coji ale fructelor si legumelor). In plus, nu trebuie folosesti substante fertilizatoare in primele doua luni dupa plantarea unui butas.
Din punct de vedere al fertilizarii periodice, trebuie sa incepi direct de la radacina, o singura data la inceputul sezonului (februarie- martie) si inca o data la inflorire (iunie-august).
Stimularea cresterii hortensiei se face prin tundere. Tunderea o vei face prin „ciupirea” varfurilor nou crescute pe tot parcursul primaverii, pana la aparitia mugurilor. Atentie, nu trebuie sa tai tulpinile de culoare maro toamna, acestea vor inmuguri cel mai bine primavara urmatoare! Mai mult decat atat, nu trebuie sa tai nici inflorescentele uscate, deoarece pe tot parcursul sezonului rece ele vor oferi protectie pentru lastarii noi.
In acest timp, la Floria.ro noi avem pregatite pentru tine selectii cu cele mai potrivite combinatii de culori cu hortensii, pentru a alege de aici in orice moment al anului buchete impresionante de flori pe care sa le oferi celor dragi!
Inmultirea hortensiei se face prin 3 modalitati:
Metoda divizarii radacinilor:
Inmultirea hortensiei prin lastari:
Tai lastarii nou formati in perioada februarie-iunie si apoi ii plantezi in pamant.
Inmultirea hortensiei prin marcotaj:
Hortensia este o planta cu o rezistenta de pana la -15 grade Celsius. Cu toate acestea, trebuie sa-i asiguri o protectie deosebita pe toata durata iernii, in special butasilor nou plantati sau tulpinilor marcotate. Pentru o protectie sigura, trebuie sa acoperi butasii cu o parte de pamant. O alta modalitate este sa invelesti cu o folie de plastic partea de jos a tulpinii.
Pentru ingrijirea plantelor in ghiveci vei avea nevoie de un vas cu un drenaj bun. Alege un vas suficient de mare pentru a permite dezvoltarea optima a sistemului radicular. Este important sa nu existe un exces de apa care sa duca la putrezirea radacinilor si la aparitia daunatorilor. Desi poti pastra aceasta hortensia si in ghiveci, durata ei de viata va fi mai scurta decat a arbustilor de exterior – de aproximativ 3 ani.
Foloseste un sol de calitate, bogat in nutritienti si cu o bună capacitate de retentie a apei. Poti folosi ingrasaminte specifice pentru hortensii, pe care le gasesti in magazinele de specialitate.
Hortensiile plantate in ghivece pot necesita udare mai frecventa decat cele de gradina. Este important sa te asiguri insa ca solul nu va fi udat in exces ci va ramane doar umed, fara a fi saturat sau ca apa sa stagneze. Nu uita sa alegi ghivece sau jardiniere care permit drenajul optim al apei!
Hortensiile in ghiveci prefera lumina indirecta a soarelui pentru favorizarea cresterii. Daca vrei sa ai plante frumoase si sanatoase, asigura-le locuri luminoase, dar ferite de razele solare directe, pentru a preveni riscul de arsuri.
Culoarea albastra hortensiilor se datoreaza unui tip de sol cu o aciditate ridicata. Daca vrei ca hortensia ta sa infloreasca in nuante de albastru sau lila, poti creste artificial aciditatea solului. Poti folosi, de exemplu, solutie de otet diluat in apa (200 ml/5 l) sau poti adauga in sol alte substante cu aciditate crescuta – printre acestea se numara cafeaua macinata, cojile de citrice sau diferite alte fructe, cojie de ou, rumegus, scoarta de copac. In schimb, un fertilizator cu o aciditate scazuta, in care poti amesteca praf de calcar, var sau caramida, te va ajuta sa obtii flori de culoare roz sau rosietica.
Hortensia prefera un sol cu un nivel constant de umiditate si nu tolereaza nici un sol prea uscat, nici excesul de apa. Uda cu regularitate planta, o data la 3-4 zile. Ai grija sa pastrezi solul reavan, fara ca acesta sa fie saturat sau udat in exces. Intre udari, este important sa te asiguri ca solul se usuca usor. Acasa poti utiliza un pulverizator pentru a stropi usor frunzele si florile plantei, in special in perioadele caniculare.
Un fertilizator mineral potrivit pentru hortensii, care sa le asigure o buna crestere, trebuie sa aiba in componenta o cantitate suficienta de azot, fosfor si potasiu. Aceste elemente sunt esentiale pentru o dezvoltare optima a radacinilor si poate asigura o inflorescenta bogata, florile avand culori intense. Daca vrei sa obtii hortensii in culori albastre, alege un fertilizant bogat in sulf, care ajuta la mentinerea pH-ului acid al solului. Acest nutrient este necesar plantei pentru a putea absorbi aluminiul folosit pentru sintetizarea culorii.
Articol scris de Andreea Floria.