Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-and-girl-sitting-on-green-grass-1680826/

Traditia celebrarii maternitatii si a mamelor dateaza de la inceputul secolului XX si este comuna multor tari. Prima data a fost sarbatorita in 1908, in SUA, la initiativa activistei pentru pace Anna Jarvis. In Romania, Ziua Mamei inca se mai confunda cu Ziua Femeii, iar daca si tu stiai ca ambele se sarbatoresc pe 8 Martie, trebuie sa-ti spunem ca din 2010 acest lucru s-a schimbat.

Ziua Mamei este, si in Romania, o sarbatoare distincta, si se sarbatoreste legal in prima duminica a lunii mai. Datele celebrarii difera de la tara la tara, insa in general este vorba despre lunile martie si mai.

Te-am surprins? E de inteles. Nu am avut incat suficient timp, ca natie, pentru a ne forma niste obiceiuri specifice acestei zile, iar multi dintre noi preferam sa ne onoram mamele cu un buchet de flori, ales special, si cu un mic cadou, tot de Ziua Femeii. Insa traditiile celorlalte tari sunt mai bine conturate si le poti folosi ca sursa de inspiratie daca vrei sa-i multumesti mamei tale, in a doua duminica a lunii mai, pentru tot ce a facut pentru tine.

Statele Unite ale Americii

Americanii sarbatoresc Ziua Mamei in a doua duminica a lunii mai. Asa cum ai vazut deseori in filmele americane, mamele din SUA primesc din partea familiei un rasfat complet: micul dejun la pat, o zi libera pe care si-o dedica doar ei, alaturi de flori si cadouri din partea rudelor apropiate.



Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/food-on-plant-on-wooden-bed-tray-1843244/

Japonia

In Japonia, mamele sunt intampinate in dimineata celei de-a doua duminici a lunii mai cu un mare buchet de garoafe rosii, ce simbolizeaza puritatea, blandetea si forta interioara. Drept cadouri primesc feluri de mancare traditionale preparate in casa si, bineinteles, urari de bine si mesaje de recunostinta din partea fiecarui membru al familiei.

Marea Britanie

Lucrurile stau putin diferit in Marea Britanie, pentru ca aici Ziua Mamei depinde de calendarul crestin si se sarbatoreste in a patra duminica a Postului Mare. Traditia englezeasca spune ca atunci se ofera sarbatoritelor o prajitura cu fructe speciala, decorata cu flori de martipan. De asemenea, se mai daruiesc buchete cu flori de camp, in amintirea unui alt obicei stravechi, in care se pare ca isi are originea Ziua Mamei la englezi. In perioada medievala, tinerii si copiii care lucrau in casele familiilor bogate primeau o zi libera in a patra duminica din Postul Mare si, in drum spre familiile lor, se opreau sa culeaga flori de pe marginea drumului.

Franta

Francezii isi onoreaza mamele in ultima duminica din luna mai, oferindu-le flori, prajituri, bomboane si mici daruri lucrate de mana sau poezii.



Sursa foto: https://www.floria.ro/indragostiti-de-flori-si-macarons/p

Mexic

Pentru mexicani, Ziua Mamei este o sarbatoare foarte importanta, celebrata pe 10 Mai. Dimineata, mamele se trezesc in acordurile mariachilor care le canta sub fereastra cantecul de aniversare Las Mananitas. Copiii fac o prioritate din a veni acasa de Ziua Mamei, indiferent unde locuiesc, si le ofera mamelor in dar buchete de flori.

Germania

In perioada nazismului, mamele germane primeau medalii de aur, argint sau bronz, insa dupa ce al Doilea Razboi Mondial a luat sfarsit, medaliile au fost inlocuite cu felicitari si buchete de flori vesel colorate. Nu este neobisnuit ca in a doua duminica din mai copiii sa-si viziteze mamele si sa gateasca in locul lor.

Chiar daca Ziua Mamei nu se celebreaza pe tot globul in aceeasi zi, semnificatia este comuna tuturor tarilor si difera, in mod clar, de cea a Zilei Internationale a Femeilor. De Ziua Mamei o onoram pe cea care ne-a dat viata si apreciem dragostea si ajutorul oferit, iar de Ziua Femeii recunoastem realizarile femeilor de pretutindeni, indiferent de nationalitate sau statut.

Asa ca nu uita sa-ti sarbatoresti mama de doua ori anul acesta: o data cu un cosulet cu flori de primavara, ca s-o feliciti pentru toate reusitele ei, si o data cu niste flori de multumire, ca sa-i transmiti admiratia si recunostinta ta pentru tot ce a facut pentru tine.

Write A Comment