Spectacolul naturii este imposibil de ignorat si cu greu poti gasi pe cineva care sa ridice indiferent din umeri in fata unei gradini pline de flori multicolore. Acum stim ca miriadele de nuante in care ni se infatiseaza florile nu se datoreaza unor intamplari miraculoase din timpuri stravechi, ci unui fenomen fizic. Trandafirii Chrysler Imperial nu au capatat culoarea specifica, de rosu intens, pentru ca Afrodita s-a intepat si a lasat cateva picaturi de sange pe un trandafir alb, ci pentru ca petalele lor nu pot absorbi lumina cu cele mai mari lungimi de unda percepute de ochiul uman. Dar aceasta este o explicatie in care doar oamenii de stiinta gasesc placere.

Maestrii florari prefera sa stie, atunci cand creeaza aranjamentele menite sa infrumuseteze si sa confere insemnatate tuturor momentelor importante din viata oamenilor, cum sa combine culorile intr-un mod armonios si cum sa aleaga florile cu conotatiile potrivite pentru un anumit eveniment. De asemenea, cei care ofera buchete si cei care le primesc sunt mai interesati de semnificatia culorilor si de simbolurile florilor, de mesajul comunicat prin intermediul acestora. Iar daca semnificatiile culorilor pot diferi de la o cultura la alta, efectele lor asupra psihicului uman nu depind de sensurile capatate intr-un anumit context. Raspunsurile noastre emotionale in fata culorilor sunt, in esenta, similare.

In acest articol vei afla cateva principii de baza in crearea aranjamentelor florale in functie de culori, care sunt semnificatiile culorilor la flori, dar si cateva notiuni de psihologia culorilor, care-ti vor fi de ajutor atunci cand alegi florile pentru casa sau gradina ta.

Cum se combina culorile in aranjamentele florale

Cand vrei sa oferi cuiva drag flori de multumire sau un buchet impresionant cu ocazia aniversarii, cel mai usor este sa optezi pentru niste aranjamente deja create de designerii florali profesionisti. Dar daca preferi sa creezi chiar tu un aranjament floral armonios, iti vor fi de mare ajutor urmatoarele sfaturi:

  • Rosu, portocaliu si, intr-o masura mai mica, galben sunt culori calde, asociate cu focul, cu caldura si cu lumina soarelui. Atrag atentia privitorului si par sa avanseze, dandu-i senzatia de apropiere. O culoare calda devine foarte usor dominanta, iar intr-un buchet, o singura floare rosie mare poate acapara toata atentia.


Sursa foto: https://www.floria.ro/buchet-de-flori-gratie-divina/p
  • Albastru si violet sunt culori reci, asociate cu cerul indepartat si cu umbrele. Dau privitorului o senzatie de calm si par sa se indeparteze. Din acest motiv, florile albastre nu sunt recomandate in aranjamentele florale care vor fi admirate de la distanta, pentru ca nu vor reusi sa atraga atentia.
  • Galbenul este o culoare speciala, care poate schimba taberele cu o oarecare usurinta. Astfel, in compania unor flori rosii sau portocalii, o floare galbena va imprumuta din intensitatea lor, dar alaturi de flori albastre sau inconjurata de prea multa verdeata de umplutura, isi va pierde caldura.



  • Diferentele de textura ale inflorescentelor vor modifica perceptia ochiului asupra culorii. Florile cu petale moi vor parea mai inchise la culoare decat cele cu petale lucioase.
  • Plaseaza nuantele mai intunecate la baza aranjamentului si foloseste nuantele mai deschise catre extremitati. Nu concentra intr-o singura parte a aranjamentului mai multe flori in culori inchise, fara sa-l echilibrezi plasand in partea opusa mai mult flori in nuante deschise.

Sursa foto: https://floria.ro/aranjament-floral-moment-de-sarbatoare/
  • Creeaza un centru de interes in aranjament folosind o floare sau un grup de flori cu cel mai atractiv aspect si accentueaza-l cu ajutorul celorlalte elemente.
  • Cand creezi contrast, nu trebuie sa te orientezi de fiecare data catre alaturarea cea mai evidenta (rosu stralucitor vs. verde inchis). Poti obtine un efect similar folosind nuante pale ale culorilor calde (roz pudra, piersiciu) alaturi de nuante de verde sau violet.


Sursa foto: https://www.floria.ro/aranjament-floral-ploaie-de-stele/p

Semnificatiile culorilor in diverse culturi

Semnificatiile culorilor sunt uneori impartasite de mai multe culturi, dar alteori sunt specifice numai anumitor popoare. De exemplu, in multe locuri, albul este culoarea puritatii, regasindu-se in rochiile mireselor, insa in China are o semnificatie complet diferita, fiind culoarea hainelor de doliu. Daca vrem sa oferim flori persoanelor din alte tari, este foarte util sa ne asiguram ca nu facem cumva o gafa cand alegem buchetul.

  • Rosu

Culoarea rosie este asociata in multe tari cu soarele si cu viata si este un simbol frecvent intalnit pentru iubire, pasiune, dorinta, senzualitate, bucurie, romantism, curaj, vigoare si vointa. Fiind culoarea sangelui, poate sugera violenta si este corelata cu cele mai intense si primitive emotii. In Ghana, memoria rudelor decedate se onoreaza purtand haine rosii. In China, rosul aduce noroc si simbolizeaza fericire si prosperitate.

  • Alb

In cultura occidentala, albul este frecvent folosit in asociere cu puritatea si virginitatea. O explicatie pentru faptul ca albul a capatat o astfel de conotatie poate fi aceea ca, in antichitate, Artemis, zeita vanatorii si a virginitatii era si zeita lunii, corpul ceresc pe care oamenii il percep ca avand culoarea alba. Nu doar vechii greci asociau albul cu divinitatea. In traditia iudeo-crestina, albul este culoarea aripilor ingerilor si a porumbelului care reprezinta Duhul Sfant.

  • Albastru

Culoarea albastra este corelata cu apa si cu cerul. Nuantele intunecate de albastru erau considerate, in vechile traditii pagane, drept culorile zeitei pamantului, iar in traditia crestina, albastru este culoarea asociata cu Fecioara Maria. In hinduism, nuanta de albastru deschis simbolizeaza puterea de a invinge raul si trezirea spirituala, fiind asociata in diverse imagini cu Krishna,  unul dintre avatarurile zeului suprem Vishnu.

  • Verde

Culoarea verde este asociata cu vindecarea, cu echilibrul, cu fertilitatea si cu natura. Se spune ca roba profetului Muhammad era verde, de aceea aceasta culoare este considerata sacra in Islam. In crestinism, verdele simbolizeaza invierea. In Orientul Mijlociu, verdele aduce noroc, insa in Indonezia este o culoare interzisa.   

  • Galben

In Occident, galbenul este asociat cu optimismul si veselia, dar poate reprezenta si invidia sau lasitatea, in special in traditia crestina, pentru ca nuantele deschise de galben pot fi percepute ca un alb-murdar, pangarit. Galbenul a fost folosit deseori in istorie pentru a-i „insemna” pe cei condamnati (in timpul Inchizitiei simboliza tradarea, iar in timpul persecutiei naziste, evreii erau obligati sa poarte o Stea a lui David galbena). In iconografia crestina, Iuda este infatisat in haine galbene. In China, galbenul este culoarea imperiala, usa palatului fiind numita „usa galbena”.

  • Mov

Culoarea mov a fost preferata reginei Cleopatra si alegerea cromatica a imparatilor romani. Asocierea cu nobilimea si cu regii se datoreaza faptului ca, pe vremuri, vopseaua naturala mov se obtinea extrem de greu din secretiile anumitor melci de mare. De asemenea, robele preotilor crestini erau mov, simbolizand in acelasi timp autoritatea si superioritatea spirituala.

  • Portocaliu

Culoarea portocalie este asociata cu vitalitatea, creativitatea si entuziasmul. Se spune ca florile portocalii pot vindeca dezamagirea si tristetea. Este o culoare cu o mare vizibilitate, care domina usor aranjamentele florale.  Pana spre sfarsitul secolului XV, europenii numeau portocaliul galben-rosu. Si-a obtinut denumirea actuala abia dupa ce arborii de portocale au patruns in Europa.

Efectele culorilor asupra psihicului

Culorile au un impact puternic asupra psihicului uman, desi uneori nu constientizam ca ne influenteaza in vreun fel. Psihologia culorilor este folosita frecvent in marketing, in branding si in amenajarile interioare, pentru ca principiile sale ofera instrumentele necesare pentru manipularea emotiilor si a perceptiilor oamenilor asupra produselor si a mediului.

Iata care sunt proprietatile psiho-fiziologice ale culorilor de baza:

  • Rosu

Culoarea rosie stimuleaza, creste frecventa pulsului si da privitorului senzatia ca timpul trece mai repede. Este o culoare simpla, fara subtilitati aparte, dar ambivalenta: privind-o, te poti simti fie energizat, fie amenintat. Incantatorul buchet de amarilis rosu din imagine nu ne ameninta, insa, decat cu o explozie de culoare si exotism.



Sursa foto: https://www.floria.ro/buchet-de-amarilis-rosu/p
  • Alb

Vedem culoarea alba atunci cand suprafetele reflecta toate lungimile de unda ale spectrului vizibil. Intr-o incapere, albul amplifica vizual spatiul, dar poate fi dificil sa-l privim daca nu are subtonuri. Percepem un mediu alb ca pe un mediu steril, igienic, pur.

  • Albastru

Culoarea albastra ne afecteaza mai degraba la nivel psihic decat fizic si, in general, ne face sa ne simtim linistiti, impacati. Albastrul este, de altfel, culoarea preferata de majoritatea oamenilor. Aceasta culoare poate fi perceputa, insa, ca prea rece, neprietenoasa si lipsita de emotii, dar niciodata cand vine vorba de flori. Trandafirii albastri sunt purtatorii unui mesaj de simpatie si, in plus, se spune ca cine primeste un astfel de buchet si isi pune o dorinta, aceasta i se va indeplini foarte curand.



Sursa foto: https://www.floria.ro/buchet-de-15-trandafiri-albastri/p
  • Verde

Culoarea verde este perceputa ca odihnitoare si sugereaza un mediu sigur. Mecanismul psihologic al culorii verde actioneaza la un nivel primitiv. Un mediu in care verdele se regaseste din belsug este, fara indoiala, un mediu fertil, in care exista apa si in care putem gasi hrana cu usurinta.

  • Galben

Culoarea galbena ne poate face sa ne simtim increzatori si optimisti, dar pentru ca este o culoare puternica, cu o lungime de unda relativ mare, poate declansa emotii negative daca este folosita in exces. Florile galbene, insa, mai ales freziile parfumate, vor aduce zambetul pe buzele oricui.



Sursa foto: https://www.floria.ro/buchet-de-101-frezii-galbene/p

  • Mov

Culoarea mov are cea mai scurta lungime de unda pe care ochiul omenesc o poate percepe. Faciliteaza introspectia, concentrarea si meditatia.

  • Portocaliu

Culoarea portocalie apare atunci cand combinam galben cu rosu si este deseori folosita pentru a atrage atentia. Fiind culoarea citricelor, o putem asocia in subconstient cu sanatatea si frumusetea. In plus, portocaliul stimuleaza apetitul si interactiunea sociala.

  • Roz

Culoarea roz domoleste anxietatea. Daca te simti iritat sau agitat, poti contempla cateva minute un buchet cu flori roz si te vei linisti mai usor. Lalelele roz sunt, de asemenea, un cadou ideal pentru o ruda apropiata sau pentru o persoana careia vrei sa-i transmiti gandurile tale bune.



Sursa foto:https://floria.ro/buchet-de-11-lalele-roz/

Cand alegi flori pentru casa ta sau cand oferi buchete rudelor, colegilor sau cunostintelor, trebuie sa tii cont de mai multe aspecte, iar semnificatia culorilor este unul dintre cele mai importante. Te ajuta foarte mult atunci cand te regasesti intr-o situatie noua, in care trebuie sa daruiesti flori unei persoane dintr-o alta cultura, dar si intr-o ocazie cu care esti obisnuit, precum o aniversare, si vrei ca florile tale sa sugereze o anumita emotie.

Daca stapanesti conotatiile simbolice si psihologice ale culorilor, iti va fi mult mai usor sa te hotarasti asupra unui anumit buchet sau aranjament floral, indiferent de eveniment.

Write A Comment