Postat în 16 februarie 2016 în Despre Floria, General, Floria de Andreea Floria
Trandafirii nu sunt nici rari, nici scumpi, nici greu de crescut. Și-atunci, de ce sunt ei atât de iubiți, oriunde în lume, în orice secol, de oricine? Vom încerca să vă spunem totul despre ei, ca să găsiți singuri răspunsul.
Legendele trandafirului sunt foarte multe și diferite, așa că noi vom alege doar legenda românească, dintre zecile de povestiri grecești, romane, persane, hinduse sau arabe. Strămoșii noștri spun că trandafirul a fost creat de Dumnezeu, iar diavolul, dorind să distrugă frumusețea creației Lui, a creat spinii. De atunci, trandafirul este un simbol al perfecțiunii.
Totuși, cel mai cunoscut simbol al trandafirului este cel al iubirii, în toate nuanțele posibile pe care aceasta le poate avea: pasiune, gingășie, suferință, gelozie, despărțire.
Inimă din 31 trandafiri roșii
Trandafirul roșu
Trandafirul galben
Trandafirul alb
Trandafirul roz
Trandafirul violet
Trandafirul portocaliu
Istoria trandafirului
Cum se păstrează trandafirii primiți?
Cum se plantează trandafirii?
Proprietăți terapeutice
Dulceața de trandafiri
Trandafiri roșii au transmis întotdeauna dragostea pasională. Roșul cardinal înseamnă dorința, roșul amarant simbolizează senzualitatea de lungă durată, roșul carmin – dorința înșelătoare, iar cei roșii ca focul simbolizează pasiunea înflăcărată.
101 trandafiri roșii
Simbolul trandafirilor galbeni s-a schimbat foarte mult. Dacă în perioada victoriană ei erau asociați cu gelozia, astăzi sunt un simbol al prieteniei.
23 trandafiri galbeni
Simbolizează puritatea, nevinovatia, și, de aceea, este considerat floarea miresei. Este asociat cu tinerețea, căsătoria și noile începuturi, dar și cu loialitatea și dragostea platonică.
43 trandafiri albi
Este floarea feminității, eleganței, rafinamentului.
23 trandafiri roz
Violetul fiind o culoare mistică, trandafirul violet este asociat cu misterul, dar și cu încântarea și dorința. Totodată, poate fi dăruit ca un semn de avertizare.
Noapte purpurie (cu trandafiri violet)
Simbolizează entuziasmul și dorința, de aceea, oferirea trandafirilor portocalii exprimă admirația, emoția și atracția.
27 trandafiri portocalii
Trandafirul este cea mai veche și cea mai cunoscută plantă ornamentală. Primii trandafiri, apropiați de speciile cunoscute astăzi, sunt mentionați în China, în urma cu 5.000 de ani. De aici, s-au răspândit în India, apoi în Orientul Mijlociu.
În Europa, legenda spune ca însuși Alexandru Macedon l-ar fi adus, însă, conform scrierilor lui Herodot, regele Midas l-ar fi cultivat pentru prima oară în Grecia, în grădinile sale. Alte surse spun că s-a răspândit în Europa pe calea negustoriei, prin intermediul fenicienilor și al grecilor.
Un lucru este cert: din antichitate și până în prezent, trandafirii tot fi găsiți oriune –
în parcurile publice, în grădinița bunicii de la țară, dar și în curțile Versailles, în părul împletit al unei adolescente, dar și în brațele reginei Elisabeta a II-a. Poate și pentru că se cunosc peste 200 de specii diferite de trandafiri, născute prin selecție naturală sau artificială și prin încrucișări. Numărul foarte mare de variante este, de altfel, și cauza dificultății determinării originii trandafirului.
Istoria trandafirului este mai puțin importantă, pentru fiecare femeie care are bucuria de a primi trandafiri, decât istoria trandafirilor ei, în vază. De aceea, vom oferi câteva sfaturi care pot prelungi viața acestor flori minunate:
Cucerește-o cu… 101 trandafiri
Dacă vreți să aveți proprii trandafiri, plantați și crescuți în grădina voastră, trebuie să vă pregătiți cât mai repede de plantare – plantarea de primăvară începe în luna martie și ține până în aprilie. Dacă întârziați, trebuie să așteptați până în octombrie – noiembrie.
Înainte de plantare, se face fasonarea rădăcinilor, scurtându-se rădăcinile lungi și groase la 15-20 cm, iar cele subtiri la câțiva cm. Ramurile se scurtează și ele la 4 – 5 muguri (nu se păstrează mai mult de patru ramuri).
Rădăcinile fasonate se introduc într-o mocirlă (din pământ, bălegar și apă). Groapa de plantare trebuie să fie de 40-50 cm lățime și 40-50 cm adâncime. În groapă, se face un mușuroi de pământ, pe care se așează rădăcinile, în așa fel încât planta să fie introdusă până la colet sau cu 2-3 cm mai adânc. Este bine ca pământul folosit pentru acoperirea rădăcinilor să fie amestecat cu aproximativ 2 kg de mraniță (gunoi de grajd bine fermentat sau îngrășământ din resturi vegetale), pentru fiecare groapă. La sfârșitul plantarii, mai trebuie doar să udați trandafirii.
Foarte important: în cazul trandafirilor cu trunchi înalt, este indicată o plantare înclinată, pe direcția rândului (40-50 grade), pentru ca toamna aceștia să se poată îngropa în pământ, fără a se rupe, la aplecare. Distanțele de plantare sunt de 50-70 cm, între trandafirii pitici, 2-3 m, între trandafirii urcători și cei cu trunchi înalt, și 1,75 m între rândurile de trandafiri pentru petale, cu 1 m între plante, pe rând.
Trandafirii sunt miraculoși. În medicina antică, trandafirul era considerat un panaceu, însuși Hipocrate, părintele medicinei, recomandându-l în obstretică sau împotriva durerilor de cap, de gât și de dinți. Stomatita, conjunctivita, amigdalita, parodontoza, spondiloza, bolile de piele, reumatismul, durerile lombare, transpirația abundentă, virușii, bacteriile, ciupercile, otita, stresul, depresia și anxietatea, toate pot fi tratate cu ajutorul apei de trandafiri sau al uleiurilor de trandafir și al tincturii.
Apa de trandafir: se pune într-un vas de sticlă sau emailat o mână de petale proaspete sau uscate, de trandafir, peste care se toarnă apă fiartă. Se lasă la răcit și se infuzează 5-6 ore.
Uleiul de trandafir: se umple o sticlă cu petale proaspete și sănătoase de trandafir, se toarnă peste ulei de măsline sau migdale, presat la rece, și se lasă trei săptămâni la macerat, agitând zilnic sticla, după care se pune, 20 de minute, la fiert, în bain-marie. După răcire, uleiul este filtrat și păstrat la întuneric și la rece.
Tinctura de trandafir: se pun 10 g petale proaspete în 100 ml alcool, de 60 de grade, şi se lasă la macerat, 10 zile. Se agită zilnic de câteva ori, pentru uniformizare, se strecoară şi se mută lichidul în sticluţe de culoare brună, bine capsate.
Nu știm cât e de sănătoasă, dar, cu siguranță, este foarte gustoasă. Pentru preparareai ei, trandafirii (200 de grame) se spală în baie de apă rece, cât sunt întregi, prin scufundare și scuturare; apa se schimbă de 3-4 ori. La sfârșit, se desprind petalele și se poate rupe baza petalelor (de culoare albă), care este ceva mai tare.
Se pun petalele într-un castron, se presară 2-3 linguri, cu vârf, de zahăr, peste, și se frământă energic cu degetele, până când petalele se umezesc și își pierd volumul, apoi se acoperă.
Restul de zahăr, până la 300 g, se pune la fiert, într-o crăticioară, în 150 ml de apă și zeama de la o lămaie. După ce zahărul se dizolvă complet și siropul începe să fiarbă, se adaugă toate petalele de trandafiri și se mai fierb împreună câteva minute, până când siropul se leagă, ca pentru dulceață (o picătură de sirop picurată într-un pahar cu apă rece trebuie să formeze o bilă cu consistență ușor gumată).
Dulceața se toarnă imediat într-un borcănel de 275 ml, curat și sterilizat, se capsează și se întoarce cu capacul în, jos până când se răcește.
Și, dacă încă nu este clar de ce iubim trandafirii, vă mai spunem și câteva curiozități despre ei, care vă vor face să vă îndrăgostiți iremediabil.
Acum, când am spus aproape totul despre ei, să nu uitați să iubiți și să oferiți buchete de trandafiri!