Postat în 4 ianuarie 2021 în General, Sfaturi utile de Andreea Floria
Poate iti plac florile, poate esti pasionat de gradinarit sau de decor interior. Stiai insa ca, pe langa aspectul placut, plantele au si rol terapeutic si de recreere?
Si nu, nu ne gandim la tincturi de aloe sau ceaiuri. Plantele de apartament sunt adevarate surse de oxigen. Prin procesul de fotosinteza, acestea absorb dioxidul de carbon si elibereaza oxigen. Adica, improspateaza aerul din incaperi. Mai mult, cercetarile intreprinse de NASA au aratat ca plantele de apartament elimina 87% din toxinele din aer in termen de 24 de ore.
Alte studii arata ca plantele de interior imbunatatesc concentrarea si productivitatea cu pana la 15%, reduc nivelul de stres si iti imbunatatesc starea de spirit, ceea ce le face perfecte si pentru spatiile de lucru.
Un colt verde acasa poate fi o sursa de bucurie si un loc de refugiu. S-a dovedit faptul ca prezenta plantelor in spatii inchise si ingrijirea lor ajuta la eliberarea sentimentelor de singuratate si previne aparitia depresiei.
Acestea nu sunt insa toate beneficiile acestor plante. Iata o lista cu principalele avantaje pe care ti le ofera un astfel de spatiu.
Cercetatorii au aflat ca incaperile cu plante au mai putine particule de praf si mucegai in aer. Asta pentru ca frunzele si tulpinele plantelor actioneaza ca filtre naturale pentru alergeni. O alegere buna in acest sens este spatiphyllum. Desigur, sunt de evitat plantele cu flori bogate in polen.
Sistemele de incalzire si aer conditiona pot afecta nivelul umiditatii din incaperi, mai ales in timpul iernii. Plantele ajusteaza in mod natural acest dezechilibru.
Covoarele, perdele si draperiile sunt adevarate surse de praf si toxine. La fel si vopselurile sau solutiile de curatenie. Aceste particule ajung in aerul pe care il respiram, fiind toxice, ingreunand respiratia, mai ales in cazul astmaticilor. Plantele insa neutralizeaza aceste substante din aer si il purifica. Printre cele mai recomandate sunt ferica, iedera sau dracaena.
Plantele aromatice, precum lavanda, sunt adevarate ajutoare in caz de stres sau anxietate.
In mod normal, plantele eliberea oxigen prin procesul de fotosinteza. Insa, acesta se incheie odata cu lasarea noptii. Exista insa plante care elibereaza oxigen chiar si in timpul noptii. Un exemplu in acest sens este gerbera, pe care o poti tine in dormitor pentru un somn mai profund si mai odihnitor.
Mai multi terapeuti si medici psihiatri folosesc terapia cu plante in cazul bolnavilor. Aceasta este folosita atat in cazul celor care sufera de tulburari psihice, cat si ca tehnica de a imbunatati atentia, semnele depresiei, pentru recuperarea dupa episoade traumatice.