Postat în 9 martie 2025 în Ocazii speciale de Andreea Floria
Data de 9 martie are o semnificatie speciala pentru romani. Te invitam sa afli mai multe despre cei 40 de mucenici: de unde provine aceasta sarbatoare, care este istoria celor 40 de mucenici, dar mai ales, obiceiuri de 40 mucenici! Stii, de exemplu, de ce este legata ziua de 9 martie de obiceiul de 44 de pahare?
Legenda celor 40 de mucenici este legata de cei 40 de soldati crestini martirizati în jurul anului 320 d.Hr., in timpul imparatului roman Licinius. Pentru ca au refuzat sa se lepede de credinta crestina si sa se inchine zeilor pagani, acestia au fost inchisi si supusi la torturi in localitatea Sevastia din Armenia, acolo unde era localizata legiunea a XII-a Fulminata din care faceau parte.
In speranta ca frigul ii va face sa renunte la credinta, in cele din urma ei au fost scosi dezbracati pe un lac inghetat, iarna. Aici se afla pregatita in apropiere si o baie calda, pentru oricine ar fi dorit sa se salveze. Se spune ca doar unul dintre cei 40 de martiri ar fi incercat acest lucru, dar ar fi murit imediat ce a ajuns la apa calda. Vazand curajul si credinta celorlalti 39, unul dintre paznicii romani s-a declarat crestin pe loc si a intrat in lac, completand astfel numarul de 40.
La noi in tara, in special in anumite zone, exista numite traditii legate de sfintii 40 de mucenici. Acesti martiri sunt celebrati in 9 martie prin diverse traditii si obiceiuri populare, inclusiv prepararea mucenicilor, un fel de colacei in forma cifrei opt, ca simbol al infinitului si al unei noi vieti.
In Dobrogea sau Muntenia, acesti „sfintisori” sau „macinici” nu sunt fierti, ci fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca, simbolizand astfel lacul in care au fost aruncati acesti martiri pentru Hristos. inainte de a fi consumati, colaceii sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati.
Mai exista insa si alte obiceiuri legate de data de 9 martie, cum ar fi consumul a 40 sau 44 de pahare cu vin, dar si unele domestice: se aprind focuri in curti sau gradini pentru purificare, se stropesc locuintele, oamenii si animalele cu apa sfintita pentru a fi protejati tot anul. Dat fiind ca sarbatoarea se suprapune peste inceputul de an agricol, se fac sau primele pronosticuri pentru planificarea muncilor campului si se taie primele corzi de vita-de-vie, pentru rod bogat.
Sursa foto: Freepik.com
Desi in unele zone, de 9 martie se practica anumite obiceiuri legate de venirea primaverii, la sarbatoarea celor 40 de mucenici nu exista neaparat obiceiul de a oferi buchete de flori. In comunitatile rurale unde este mai des sarbatorita, o astfel de traditie nu permitea gasirea de flori proaspete de sezon in aceasta perioada a anului.
Cu toate acestea, poti oferi flori chiar si barbatilor, mai ales ca aceasta sarbatoare este considerata in special a fi una „masculina”, legata de ideea de bravura si rezistenta. Cei mai „avantajati” ar putea fi in acest caz cei care poarta numele Sf. Gheorghe, asociat cu perioada dintre 9 martie si 23 aprilie, cand se celebreaza acest sfant.
De 9 martie, accentul este pus pe amintirea actului de credinta si curaj al mucenicilor, mai degraba decat pe ritualuri sau de omagiere prin flori de primavara, asa cum are loc la alte sarbatori de sfinti. Cu toate acestea, pentru romani aceasta sarbatoare capata valente deosebite.
Prin decret de lege, in 9 martie sunt celebrati Sfintii martiri care au suferit sau adesea si-au dat viata in inchisorile comuniste, ca protest impotriva instaurarii unui regim politic totalitar.
Asadar, ziua de 9 martie este si Ziua detinutilor politici anticomunisti din perioada 1944-1989, iar biserica ii pomeneste prin slujbe religioase pe acesti martiri alaturi de alti eroi care au luptat pentru libertate sau care au aparat credinta in timpul regimului comunist ateu.
Asadar, de ce se beau 40 de pahare de vin? Aceasta traditie este strict legata de numarul celor 40 de sfinți mucenici. Se spune ca vinul baut simbolizeaza sangele varsat de acestia pentru credinta lor.
Varianta de 44 de pahare este raspandita in unele regiuni ale tarii, explicatia fiind ca, pe langa cei 40 de mucenici crestini, ar fi existat si 4 mucenici daci.
In aceasta perioada, poti oferi celor care poarta nume de sfinti sau isi celebreaza ziua de nastere flori de sezon, cum sunt cele de primavara. Printre cele mai apreciate optiuni sunt, desigur, buchetele de lalele intens colorate, cu care vei putea face o impresie deosebita. Ce spui de un superb buchet de lalele mov, care simbolizeaza distinctia si nobletea? Afla de aici de ce sa oferi lalele si mai multe despre istoricul acestor flori deosebite!
Alte flori potrivite sunt delicatele zambile, care simbolizeaza renasterea si reinnoirea, cu aroma lor intensa si culorile vibrante de mov, roz sau alb! Poti oferi un buchet de zambile chiar si unui barbat, de 9 martie, sau cuiva care isi celebreaza ziua onomastica in aceasta perioada – de exemplu, Gheorghe, George etc. Comanda de la Floria cele mai brumoase buchete si fa cuiva o bucurie, cu un cadou floral livrat direct la usa sa!
Articol scris de Andreea Floria.