Postat în 14 martie 2025 în Despre Floria, General, Floria de Andreea Floria
Floarea de lotus este una dintre plantele cele mai apreciate, atat in culturile estice, cat si pe continentul european. Inzestrata cu o frumusete aparte, are asociat un simbolism profund in cele mai importante culturi ale lumii, incepand cu cele mai indepartate timpuri.
Mentionari despre semnificatia florii de lotus pot fi regasite inca din antichitate, din perioada Egiptului Antic. Lotusul este considerat o floare sacra in multe culturi, in cele asiatice reprezentand chiar o intruchipare a perfectiunii. Mai jos vom discuta mai multe despre simbolurile pe care le are floarea de lotus alb, roz sau mov.
Cunoscuta si sub denumirea de Lotus sacru sau Lotus indian, floarea de lotus este o planta acvatica perena care apartine familiei Nelumbonaceae – spre deosebire de nufar, ce apartine familiei Nymphaeaceae. O putem regasi pe lacuri sau iazuri, unde prea-frumoasa floare alba sau roz iese la suprafata pura si neatinsa, fara sa para afectata de noroiul din adancimea apei.
Datorita acestei calitati, floarea de lotus simbolizeaza in multe culturi renasterea, frumusetea, transcendenta, invierea si spiritul pur. Originea simbolismului florii de lotus apare la cele mai importante civilizatii, asa cum ai aflat deja din articolul nostru anterior despre Istoria florilor in diverse culturi din intreaga lume. Semnificatia sa este strans legata de hinduism, budism si practicile religioase din Egiptul antic, iar asupra florii de lotus planeaza diverse mituri si legende.
In religiile si culturile asiatice, lotusul este intruchiparea perfectiunii, deoarece el apare la suprafata apei fara a fi atins de mlastina din jur. Planta a fost de-a lungul timpului considerata divina, una dintre creatiile mistice ale naturii si o reprezentare perfecta pentru puritatea mintii si a sufletului.
Pentru vechii egipteni, floarea de lotus care se inchide seara si „reinvie” dimineata reprezenta de asemenea un simbol, lucru care se vede in picturile si sculpturile ramase marturie pe peretii templelor si mormintelor faraonilor ori a diferitelor zeitati, sau in numeroase hieroglife. Cercetatorii considera ca egiptenii au vazut lotusul ca pe un simbol al renasterii si l-au asociat cu Soarele divin, deoarece floarea se scufunda la apus si iese din nou la lumina dimineata, la rasarit.
In cultura asiatica, floarea de lotus isi pastreaza aceasta semnificatie de renastere, dar in asociere cu un simbolism de puritate sau de iluminare. In budism, de exemplu, faptul ca floarea isi arunca semintele atunci cand infloreste a fost asociat cu principiul cauzei si efectului. Mai precis, se crede ca fiecare actiune sau gand provoaca un efect, o reactie care poate fi traita in aceasta viata sau in cea viitoare. Mai mult, in aceasta religie semnificatia acestei flori este legata de creatie, fertilitate, prosperitate, desavarsire spirituala.
In cultura occidentala, lotusul este de asemenea legat de ideea de rezilienta si frumusete in conditii adverse, datorita faptului ca planta isi are radacinile adanc infipte in solul mlastinos al apelor. Spre deosebire de nufar, considerat si el unul dintre cele mai frumoase flori ale lumii, lotusul este mai redus ca dimensiuni, dar de aceeasi frumusete aparte. De asemenea, lotusul simbolizeaza complexitatea naturii, fie umane sau vegetale, datorita retelei dense de radacini care tin aceasta floare fragila la suprafata.
Foto: Shutterstock.com
In budism, semnificatia florii de lotus are mai multe intelesuri, dintre care cele mai multe sunt specifice acestei religii. Lotusul budist reprezinta, astfel: rabdare, puritate, misticism, vindecarea de suferinta, legatura spirituala, iubire, compasiune, dorinta de evolutie spirituala.
Simbolul de evolutie, asemeni florii care isi continua calatoria in orice conditii adverse, este legat de ideea de desavarsire si iluminare spirituala, pozitia cu denumirea „lotus” sau padmasana fiind chiar utilizata inainte de a incepe orice sesiune de yoga sau practica de meditatie!
In hinduism, simbolistica lotusului este putin diferita. Liderii religiosi hindusi au privit floarea ca simbol al pacii si eternitatii. Astfel, florile de lotus alb sunt de regula intalnite sub picioarele zeitatilor.
De exemplu Brahma, zeul creatiei, apare reprezentat ca aparand dintr-un lotus. Simbolul puritatii provine de la radacinile lotusului care se afla in adancurile mlastinoase ale lacurilor, contrast cu floarea care se deschide si ramane imaculata la suprafata apei.
Asemanator celor mai multe culturi asiatice, si in culturile din Occident lotusul este asociat cu natura divina si cu latura spirituala ce caracterizeaza natura umana.
Floarea de lotus se gaseste de regula in cinci culori diferite: alb, rosu, albastru, violet sau roz, dar uneori, destul de rar, putem intalni aceasta frumoasa floare si in nuante de portocaliu sau de galben deschis ori mai intens.
Lotusul alb este o floare incantatoare, dar si foarte venerata. Se spune ca inseamna puritatea mintii, calmul si seninatatea naturii umane, dar si perfectiunea spirituala.
Acesta este asociat cu zeitatile cele mai cunoscute din toate culturile, inclusiv cu Buddha, care este si reprezentat cum sta asezat pe aceasta planta. Lotusul roz inseamna iluminare, in multe dintre culturile continentului asiatic.
Reprezinta inima si simbolizeaza dragostea altruista, pasiunea, compasiunea si bunatatea. Un lotus rosu complet inflorit intr-un buchet de flori sau aranjament floral poate simboliza generozitatea.
Floarea de lotus albastru semnifica intelepciune si cunoastere, idee ce provine de la semnificatia culorii in cele mai multe dintre culturi. Faptul ca aceasta floare albastra nu se deschide niciodata complet este corelat cu ideea ca nu trebuie sa incetezi sa inveti, ci sa cauti sa atingi intelepciunea in viata!
Lotusul mov sau violet este o floare rara, iar in unele culturi reprezinta un simbol al spiritualitatii, semnificand misticismul. Datorita raritatii acestei culori, florile de acest fel sunt asociate cu intelepciunea si cunoasterea.
Florile de lotus au o semnificatie aparte si in arta. Ele reprezinta simboluri ale frumusetii sau puritatii absolute, ideea de transcendere, iluminare, regenerare, renastere, iar in literatura sunt folosite ca simbol pentru eleganta, gratie sau ideal feminin.
In arta contemporana, de exemplu, lotusul este folosit adesea in picturi, de catre artisti in India, Elvetia, Ucraina sau Emiratele Arabe, pentru a transmite ideea de pace, speranta si regenerare. Il regasesti uneori si in buchete sau aranjamente cu flori deosebite.
Daca in Egiptul Antic, floarea de lotus albastru era una dintre cel mai des intalnite plante care se gaseau pe malurile Nilului, astazi planta este in curs de disparitie sau cu existenta pusa in pericol. Deteriorarea habitatelor naturale, dar si schimbarile climatice frecvente din ultimul secol au reprezentat o provocare pentru mediul in care se dezvolta aceasta planta, mai precis a zonelor umede din jurul apelor, care reprezinta habitatul sau natural.
Organizatiile si activistii de mediu depun eforturi constante pentru conservarea si protejarea zonelor in care creste si se dezvolta lotusul, avand in vedere nu doar frumusetea acestei flori, ci si importanta sa pentru biodiversitate. Actiunile concrete implica in primul rand protejarea speciilor native, dar si restaurarea, pe cat posibil, a habitatelor naturale degradate. In plus, se fac eforturi pentru a promova practicile agricole sustenabile, in masura in care acestea sunt posibile pe scara larga.
Asadar, lotusul este unul dintre cele mai utilizate simboluri de-a lungul istoriei, in multe religii si culturi, in special in hinduism sau budism. In general, floarea este considerata un simbol al renasterii, deoarece se ridica din intuneric si se transforma intr-o planta spectaculoasa.
Lotusul este o floare ce continua sa inspire atat pe cei care creeaza, cat si oamenii obisnuiti, atat datorita frumusetii si unicitatii sale, dar si a semnificatiei de rezilienta, spiritualitate, capacitate de a prospera si de a-si darui lumina launtrica, in ciuda adversitatii sau a conditiilor din jur.
Articol scris de Andreea Floria.