Postat în 9 iulie 2024 în Despre Floria, General, Floria de Andreea Floria
Crizantemele sunt plante cu o frumusete aparte, care pot adauga culoare si prospetime oriunde sunt amplasate. Stii insa cum sa ingrijesti corect crizantemele, astfel incat sa te bucuri cat mai mult timp de aspectul lor bogat? Aceste flori in aparenta robuste necesita ingrijire specifica pentru a nu se usca, iar din randurile de mai jos vei afla tot ce trebuie sa stii pentru intretinerea lor. Pregateste-te sa descoperi secretele ingrijirii eficiente a crizantemelor!
Crizantema reprezinta una dintre florile cele mai cautate. Fie ca vorbim de crizanteme la ghiveci sau buchete de crizanteme, acestea dau culoare si prospetime intregii incaperi.
Numite si „mums” sau „chrysanths”, aceste flori sunt originare din Asia si Europa de Nord-Est, avand o istorie de cultivare ce se intinde pe mai mult de 3000 de ani in anumite zone. Apreciate pentru frumusetea lor, au o semnificatie profunda in multe culturi. De exemplu, in Japonia sunt simbolul soarelui si al perfecțiunii, fiind totodata si floarea nationala. In alte culturi reprezinta simboluri ale vietii, mortii sau renasterii, semnificand demnitatea, nobilimea si longevitatea.
Crizantema are denumirea stiintifica de Chrysanthemum spp si face parte din familia Asteraceae (Compositate) . Este o planta erbacee cu aspect de tufa. Florile au o textura bogata, cu forma sferica si culori diversificate. Inaltimea plantei ajunge pana la 30 cm.
Exista peste 40 de specii de crizanteme, fiecare cu caracteristici unice. Acestea variaza in functie de culoare, de la alb și galben, pana la rosu, violet sau maro, dar difera si dupa forma, dimensiune si perioada de inflorire. Cele mai populare specii sunt:
Aceasta ajunge pana la o lungime de 30 de cm si are frunzele de culoare verde – gri. Florile apar pe la sfarsitul toamnei, sau tot timpul anului in cazul in care cresterea este fortata.
Specia „Crysantheum Frutescens” este originara din Insulele Canare si se cultiva anual. Florile sunt albe sau galbene si apar in special vara.
Specia „Coronarium” este originara din Europa si creste anual. Planta ajunge pana la o inaltime cuprinsa intre 30 si 120 cm si infloreste din iunie pana in luna septembrie. Frunzele sunt zimtate iar florile ajung pana la 4 cm diametru, aparand la varful lastarilor.
„Carinatum” este originara din Africa si ajunge pana la 40 – 60 de cm. Infloreste din iunie pana in septembrie. Tulpinile acestei specii sunt groase, ramificate si are flori de 4 cm. Florile sunt albe si liliachii sau galbui la baza. O variatie a acestei specii este reprezentata de Chrysanthemum tricolorm. Aceasta are flori albe spre varf, violet inchis la mijloc si diferite nuante de galben la baza.
Crizantema „Segetum” este originara din Europa si creste pana la 30-60 cm inaltime. Florile au diferite nuante de galben si auriu. De pe Floria.ro poti trimite buchete de crizanteme galbene in orice moment aniversar unei persoane dragi, la o ocazie speciala!
Crizantemele sunt plante perene, adica pot trai mai multi ani. Ele infloresc toamna, dar pentru a se ajunge la acest punct, necesita o ingrijire atenta. Primavara incep sa isi dezvolte noi lastari, care vor deveni ulterior tulpini florale. In timpul verii, planta se pregateste pentru inflorire, iar toamna este momentul in care crizantemele isi dezvaluie frumusetea.
Crizantemele sunt folosite pe scara larga in aranjamentele florale datorita varietatii de culori si forme. Sunt, de asemenea, un element de baza in gradinile de toamna, datorita perioadei lor de inflorire. Ele pot fi cultivate si ca plante de interior, aducand un strop de culoare in casa.
Crizantema, aceasta floare robusta si rezistenta, isi schimbă aspectul atunci cand este stresata sau nu primeste ingrijirea adecvata. Cea mai evidenta schimbare este transformarea culorii frunzelor. Daca frunzele trec de la un verde sanatos la nuante de galben sau maro, acesta este un semn clar ca planta se usuca. In plus, pot aparea pete sau zone decolorate pe frunze, o indicatie ca procesul de deshidratare este in plina desfasurare. In stadiile avansate, frunzele si tulpinile pot deveni fragile si pot incepe sa cada.
Un sol prea uscat poate insemna ca planta nu primeste suficienta apa si nutrienti, ceea ce poate duce la uscarea ei. In contrast, un sol prea umed poate duce la putrezirea radacinilor si, in consecinta, la uscarea plantei. Este esential sa mentii un echilibru, asigurandu-te ca solul este umed, dar nu inecat.
Observarea atenta a florilor poate oferi, de asemenea, semne importante despre starea lor de sanatate. Florile care incep sa-si piarda din intensitatea culorii sau care se ofilesc pot fi un semn al uscarii. In unele cazuri, semnele de uscare pot fi observate si la nivelul petalelor, acestea devenind uscate si casante.
Cauzele uscarii crizantemelor pot fi multiple, de la lipsa apei, expunerea prelungita la soare, temperaturile prea ridicate, pana la bolile specifice acestui tip de floare. In plus, crizantemele pot fi afectate de mai multe boli cauzate de fungi, bacterii si virusuri. De exemplu, putregaiul gri (Botrytis cinerea) poate cauza pete maronii pe frunze si tulpini, in timp ce putregaiul radacinilor (Pythium spp. si Phytophthora spp.) poate duce la uscarea intregii plante.
Pentru a mentine crizantemele sanatoase si frumoase, este important sa le monitorizezi regulat si sa iei masuri preventive sau curative atunci cand observi semne de uscare. Cu un pic de atentie si grija, aceste flori minunate ne pot incanta privirea si sufletul cu frumusetea si prospetimea lor. Ce spui de un frumos buchet de crizanteme roz pentru mama ta? Il poti comanda cu usurinta de pe Floria, si il poti trimite cu ocazia zilei ei de nastere!
Crizantemele, cu frumusetea și varietatea lor de culori, sunt o alegere populara pentru multe gradini. Pentru a se dezvolta optim, aceste plante frumoase necesita conditii de mediu specifice. Acestea prefera un loc cu soare plin, avand nevoie de cel puțin 6 ore de soare direct pe zi, iar solul trebuie sa fie bine drenat.
Udarea corecta a crizantemelor este vitala pentru dezvoltarea lor sanatoasa. Ele trebuie udate regulat, insa este important sa eviti udarea excesiva. In plus, este nevoie de un ingrasamant bine echilibrat, de preferat bogat in potasiu si fosfor, care ar trebui aplicat o data pe luna.
Este recomandat sa tai florile uscate si frunzele galbene sau maronii. Acest proces nu numai ca imbunatateste aspectul plantei, dar ajuta si la prevenirea dezvoltarii bolilor si la incurajarea cresterii noi.
Pamantul trebuie sa fie fertilizat, drenat si sa aiba in compozitie un ametec de turba cu nisip. Dupa ce ai cumparat crizantema, iti recomandam transplantarea intr-un ghiveci mai mare.
Trebuie sa uzi crizantema cu o cantitate medie de apa, nu foarte multa. Pamantul trebuie sa ramana proaspat, nu putrezit. In sens contrar, risti inmuierea si putrezirea radacinilor si vei avea o crizantema predispusa la daunatori sau boli.
In ceea ce priveste temperatura, nu trebuie sa exagerezi foarte mult. Este nevoie sa tii crizantema intr-o incapere cu temperatura optima cuprinsa intre 18 si 20 de grade Celsius. Mare atentie pe timp de iarna, daca temperatura este cuprinsa intre 13-18 grade Celsius, durata de viata a crizantemei se prelungeste pana la 8 saptamani.
Lumina este foarte importanta pentru crizantema deoarece favorizeaza cresterea. Asadar, daca vrei sa ai o crizantema sanatoasa si frumoasa, aseaza-o in locuri luminoase.
Taierea florilor este o etapa foarte importanta in ingrijirea crizantemei. Pentru a pastra un aspect sanatos si proaspat al plantei, este indicat sa inlaturi frunzele uscate. Desi crizantema ramane fara flori, aceasta infloreste iarna, asadar nu trebuie sa te ingrijorezi.
Asadar, nu lasa crizantemele sa se usuce! Poti optimiza procesul de ingrijire a acestor flori bogate și luminoase apeland la sfaturile noastre. Nu uita ca poti oferi oricand un frumos buchet pentru o aniversare, o zi de nastere sau alta ocazie speciala, prin serviciile de livrare la domiciliu ale Floria.ro!