De cate ori nu te-ai surprins cum ai ramas impresionata de frumusetea si aspectul impresionant al unui aranjament floral interesant?
Daca esti pasionata de arta florala si vrei sa afli cum sa faci aranjamente florale spectaculoase chiar la tine acasa, ai ocazia acum sa aprofundezi acest domeniu. Iti vom dezvalui mai jos tot ce iti trebuie pentru a crea aranjamente florale deosebite, metode de a obtine rezultate reusite si diverse modele de aranjamente.
Originea aranjamentelor florale si evolutia acestora
China se numara printre tarile care au pus bazele aranjamentelor florale. Astfel, acestea au devenit o arta decorativa de la care a pornit o adevarata tehnica. In momentul de fata au aparut o paleta diversificata de cursuri si tehnici de la care poti invata cu usurinta cum sa faci un aranjament floral.
Mai mult decat atat, trandafirul este cea mai populara floare folosita la majoritatea aranjamentelor florale. Cu toate acestea, o data cu dezvoltarea acestei tehnici, au aparut aranjamente dedicate mai multor ocazii la care s-au adaugat si alte flori, ca de exemplu: frezia, gerbera, crinul si altele.
Tehnici de baza pentru aranjamente florale
- Pregatirea florilor este primul pas in a crea aranjamente florale care sa atraga atentia. Pentru ca florile sa reziste cat mai mult timp, taie tulpinile la un unghi de 45 de grade inainte de a le imbiba in apa si a le aseza in suport. Foloseste un cutit sau o foarfeca speciala pentru flori, pentru a mari suprafata de absorbtie. Elimina apoi orice frunze care ar putea ajunge sub nivelul apei din vas, pentru a nu favoriza dezvoltarea bacteriilor.
- Alegerea suportului potrivit: vaza sau suportul propriu-zis poate fi mai mult decat un vas clasic de sticla sau portelan. Poti alege, de pilda, un vas de ceramica, cescute de cafea cu un design interesant, ceainice din cupru sau orice altceva iti atrage atentia. La Floria iti punem la dispozitie aranjamente florale in cutii cu flori exotice sau pastelate, care pot face deliciul oricarui eveniment special!

Foto: Floria
Reguli de compozitie si echilibru vizual – Principiile de aranjament floral
Desi arta aranjamentului floral cuprinde mai multe principii, exista cateva principii importante:
- Design: designul este in principal determinat de ocazie si materialele disponibile. Decide modelul structural al aranjamentului floral; acesta este un plan vizualizat despre dimensiunea si forma pe care o va avea aranjamentul.
- Accentul (Punct focal) – este partea centrala a aranjamentului floral, de la care pornesc florile si frunzele aranjamentului. De obicei, in punctul focal al aranjamentului floral sunt utilizate florile mai mari si de culoare inchisa.
- Scala: se refera la modul in care sunt proportionate diferitele componente sau elemente. O scala bine aleasa va crea un aranjament floral echilibrat si armonios vizual. O scala nepotrivita va face ca aranjamentul sa fie mare sau prea mic pentru un anumit spatiu, aspect important mai ales la aranjamentele florale corporate!
- Ritmul – este cel care accentueaza directionarea ochiului de-a lungul liniei principale de aranjament, astfel incat intreaga forma a compozitiei sa fie urmata si inteleasa in mod corespunzator.

Foto: Floria
Culorile si combinatiile potrivite
In crearea unui aranjament floral, echilibrul este unul dintre cele mai importante aspecte.
- Echilibru: forma si culoarea sunt cele mai importante doua elemente ale Balantei unui aranjament floral.
- Balanta asimetrica: chiar daca cele doua laturi ale aranjamentului floral nu sunt egale, ele trebuie sa aiba o greutate vizuala egala. Culoarea joaca un rol vital aici. Culorile intunecate dau un efect vizual al greutatii si de aceea sunt utilizate la nivelul de baza. Culorile mai deschise sau mai „usoare” sunt mai potrivite pentru portiunile exterioare si de sus ale aranjamentelor florale.
- Armonie si unitate: Acest principiu se ocupa de utilizarea adecvata a florilor pentru ocaziile la care oferi buchete de flori. De asemenea, are grija de imbinarea culorilor florilor folosite in aranjamentele florale.
Tehnici de aranjare a florilor
Exista mai multe metode de aranjare a florilor, plantelor si accesoriilor intr-un aranjament floral:
- Tehnica spiralei: presupune aranjarea florilor intr-un efect de spirala; pentru aceasta, poti adauga fiecare floare la un unghi usor diferit, pentru a crea un aranjament echilibrat;
- Tehnica gruparii: grupeaza florile de acelasi tip in buchete mici, apoi aranjeaza-le in suport, pentru un efect vizual puternic;
- Tehnica Ikebana – inspirata din arta japoneza a aranjamentelor florale, aceasta metoda pune accent pe dinamica intregii compozitii si pe echilibrul dintre linii, spatiu si lipsa acestuia. Un astfel de aranjament are un aspect minimalist, care trebuie sa scoata in evidenta trei aspecte principale: baza sau Pamantul, floarea sau „omul” care tinde spre cer, dar si cerul propriu-zis, reprezentat printr-o ramura principala, cea care confera structura intregului ansamblu.

Foto: Floria
Materiale si accesorii necesare pentru aranjamente florale
Materialele de care vei avea nevoie pentru a crea aranjamente florale spectaculoase sunt florile de sezon, care pot fi de orice tip: crizanteme, trandafiri, irisi, dar si flori exotice precum Bouvardia, Phalaenopsis, Mathiolla. In plus, iti vor fi necesare diferite tipuri de ramuri subtiri (alun, pin, salcie etc.), burete special pentru fixare in vas, dar si foarfece, sarma, panglici precum si un vas adecvat.
De la Floria poti alege diferite modele de cosuri sau vaze din ceramica sau sticla, de diverse marimi. Poti folosesi si accesorii suplimentare precum mici pasari sau insecte colorate din ceramica sau plastic, daca iti doresti un efect vesel.
Idei creative pentru aranjamente florale reusite
Atunci cand vine vorba sa alegi buchete de flori sau aranjamente florale pentru cei dragi, te poti intreba, „Ce tip de flori sa cumpar? Ce culoare ar trebui sa fie?”. Cunoscand simbolismul tipului de flori si al culorilor, te poti orienta cu usurinta in crearea celui mai special buchet de flori pentru persoana iubita sau pentru cei dragi tie.
Pe langa aceste elemente, trebuie sa tii cont de personalitatea, ocazia sau culorile pe care le adora persoana in cauza, astfel incat sa ai o experienta placuta la oferirea lor. Pentru a te inspira si mai mult, am ales pentru tine combinatii de flori delicate pentru a crea buchetul sau aranjamentul mult dorit. Astfel, vei pune un zambet pe buze persoanelor dragi si mai mult 🙂.
- Daca vrei sa creezi un Buchet de flori pentru persoana iubita, compune un buchet colorat, plin de bucurie. Ca si componenta a florilor, poti adauga: minirose, cale albe sau roz, trandafiri alb sau crem, lisianthus roz sau alb, bouvardia, verdeata. Foloseste si alte elemente pentru a da stabilitate aranjamentului, precum buretele special pentru fixare in vas.
- Pentru o zi speciala de nastere sau aniversarea voastra, creeaza un aranjament cu: alstroemeria albe, lisianthus mov, frezii alb e si roz, lalele roz, santini. Aseaza-le intr-un vas alb delicat si leaga intreaga compozitie cu o funda roz.
Urmand aceste sfaturi, poti trece la actiune pentru a crea un aranjament floral deosebit! Pentru inspiratie suplimentara, acceseaza site-ul, alegi un exemplu de model sau…lasa-ne pe noi sa ne ocupam de tot! Alege un aranjament floral in cutie, cu ajutorul caruia sa infrumusetezi ziua unei persoane dragi!
Articol scris de Andreea Floria.