Floria blog / Sfaturi utile / Brad de Crăciun în ghiveci: avantaje, dezavantaje și întreținere

Brad de Crăciun în ghiveci: avantaje, dezavantaje și întreținere

Se apropie Crăciunul și una dintre dilemele multora dintre noi este dacă să alegem un brad de Crăciun în ghiveci sau un brad natural. În plus, lucrurile se complică și mai mult dacă luăm în calcul și o a treia variantă și anume: bradul artificial. Fiecare opțiune are avantajele și dezanvantajele ei, însă, în ultima vreme, bradul de Crăciun în ghiveci pare să fie din ce în ce mai popular.

Un brad de Crăciun în ghiveci este cea mai ecologică alegere pentru niște sărbători de iarnă cât mai frumoase și se integrează perfect în trendul eco pe care l-au îmbrățișat tot mai mulți de câțiva ani încoace.

Iată câteva sfaturi utile pentru momentul în care vă alegeți un brad în ghiveci: în primul rând, treceți mâna peste o creangă și dacă observați că mai mulți pini cad, înseamnă că trebuie să vă orientați către un alt exemplar. De asemenea, luați în calcul și faptul că un brad înalt este mai sensibil la replantare decât unul scund, în timp ce înălțimea optimă a unui brad în ghiveci se situează în jurul valorii de 100 – 120 de cm. În plus, rețineți că nu este recomandat să păstrați în casă un brad în ghiveci pentru o perioadă de timp mai mare de 10 – 12 zile.

brad in ghiveci micOdată achiziționat, bradul în ghiveci va trebui depozitat într-un loc ferit de temperaturile reci de afară, dar și de temperaturile ridicate din casă, pentru ca tranziția de la frig la cald să se facă treptat. În caz contrar, acesta riscă să moară. Nu uitați nici de faptul că, după sărbători, va trebui să-l replantați. De aceea, este necesar ca locul în care se va face replantarea să fie ales înainte de apariția înghețului. Apoi, se va săpa groapa (de o lățime cel puțin dublă comparativ cu diametrul rădăcinii bradului), se va umple cu apă până la jumătate, după care, în momentul în care pământul a absorbit toată apa, groapa se va acoperi cu fân, pentru a o feri de îngheț.

În casă, bradul de Crăciun va fi poziționat într-un loc cât mai departe de orice sursă de căldură și va fi udat, cu o cantitate foarte mică de apă (care să nu fie luată direct de la robinet, ci ținută într-o sticlă cel puțin 24 de ore), la fiecare 3-4 zile. De asemenea, instalațiile electrice pe care le folosim pentru decorare vor trebui să degaje cât mai puțină căldură.

După sărbători, pentru a planta bradul trebuie să așteptăm o zi ceva mai caldă. Este recomandat ca plantarea acestuia să se facă după 1 martie. Însă, până în acel moment, bradul trebuie aclimatizat. Nu îl scoatem direct afară, ci ar fi indicat să-l depozităm pentru o perioadă într-un garaj sau într-un loc ferit de căldură, dar și de frig, astfel încât tranziția să se facă, din nou, treptat.

În ceea ce privește avantajele și dezavantajele alegerii unui brad de Crăciun în ghiveci, putem spune că principalul dezavantaj este prețul: un astfel de brad este mai scump decât unul tăiat și ”nu acceptă” să fie încărcat cu prea multe ornamente și cadouri. Pe de altă parte, avantajul este că poate fi replantat și poate fi folosit și în următorul an.