Floria blog / Despre flori / 7 recomandari pentru ingrijirea plantelor pe timp de iarna
<Articolul anterior
Articolul următor>

7 recomandari pentru ingrijirea plantelor pe timp de iarna

ingrijire plante de apartament

Majoritatea plantelor au nevoie de anumite conditii pentru a supravietui in timpul anotimpului rece, iar plantele de apartament nu fac exceptie – ba, dimpotriva, in privinta acestora trebuie sa ai chiar si mai multa grija decat in ce le priveste pe cele de gradina.
Exista si plante de apartament care infloresc iarna, iar acestea au nevoie de o atentie deosebita pentru crearea conditiilor optime pentru a se dezvolta corespunzator si a putea inflori. Asadar, ce este de facut in timpul sezonului rece cu plantele de apartament?

Nu le expuneti temperaturilor extreme.

Tineti cont de recomandarile specialistilor privind temperaturile optime pentru fiecare planta de ghiveci si evitati sa expuneti plantele de apartament la temperaturi prea mici sau prea ridicate – nu le pozitionati prea aproape de ferestre, dar nici pe calorifere.

Udati-le mai putin, dar suficient de des.

Unele plante vor avea nevoie sa fie hidratate prin pulverizarea apei pe frunze si nu prin udarea pamantului, insa acest lucru depinde mult de tipul plantei pe care doriti sa o irigati.
Reduceti cantitatea de apa administrata plantelor de ghiveci in timpul iernii – excesul de apa poate duce la putrezirea radacinii sau la caderea frunzelor.

Asezati-le la lumina.

Asezati plantele in apropierea ferestrelor pe un suport care sa le permita sa nu isi lipeasca frunzele de geam, caci sticla va avea o temperatura considerabil mai mica decat temperatura camerei. Daca florile nu sunt asezate intr-o camera foarte luminoasa, instalati o lampa de joasa tensiune la 60 cm de ghivece si aprindeti-o timp de cateva ore pe zi.

Grupati plantele de apartament in functie de conditiile de care au nevoie.

Pentru a le asigura exact temperatura si luminozitatea de care au nevoie, este recomandat sa grupati plantele in functie de nevoile acestora. In plus, plantele arata intotdeauna mai bine atunci cand sunt grupate.
De asemenea, daca exista grupulete de ghivece, exista mai putine sanse sa uitati sa udati una dintre plante sau sa primeasca mai putina atentie.

Investiti in cateva accesorii specifice.

In timpul iernii, plantele tind sa se alungeasca, “mergand” dupa lumina. De altfel, exista plante care au nevoie ca apa sa le fie adaugata cat mai aproape de tulpina, unele care au nevoie sa isi ia apa din farfuria de sub vas si unele care trebuie doar stropite, nu udate.
De aceea, recomandam sa investiti putin in cateva scarite sau tije din lemn, care sa sustina plantele in timpul cresterii, dar si in pulverizator, stropitoare cu gat lung si ingust, in ghivece cu dimensiunile potrivite si in pamant de calitate.

Limitati administrarea de fertilizator.

In timpul iernii este recomandat sa rariti aportul de fertilizator pentru plantele cu flori sau sa il opriti in totalitate pentru plantele care nu infloresc. Din martie, veti putea reincepe sa fertilizati solul plantelor dumneavoastra de ghiveci.

Schimbati ghivecele, curatati plantele.

Un obicei foarte sanatos pentru plante este schimbarea ghiveciului cel putin o data pe an, pentru ca radacinile sa aiba loc sa creasca, fara a ramane fara pamant.
In momentul mutarii ghivecelor din balcon in interiorul apartamentului este o ocazie foarte buna pentru a curata plantele de surplusul de lastari, de crengutele care sufoca planta, de flori si frunze uscate, dar si pentru a schimba ghivecele cu unele noi, mai spatioase.