Floria blog / General / 4 intrebari si raspunsuri despre cum sa ingrijiti gardenia

4 intrebari si raspunsuri despre cum sa ingrijiti gardenia

Orice spatiu din interiorul unei constructii este mai placut si mai usor de acceptat dupa ce contine marci personale: tablouri, decoratiuni, plante in ghiveci, colivii, papagali si asa mai departe. Una dintre cele mai apreciate plante de ghiveci este gardenia alba.

Ca orice planta de ghiveci, gardenia alba depinde in totalitate de conditiile pe care omul i le creeaza. Gardenia, o planta din familia Rubiacee, este inrudita cu iasomia. Provenind dintr-o zona calda si cu umiditate crescuta, gardenia poate fi ceva mai greu de inteles si de intretinut, insa frumusetea acestei plante a facut-o suficient de populara incat sa apara din ce in ce mai des si in casele romanilor. Face flori de culoare alba, frumos mirositoare si are frunzele lucioase, de un verde-inchis.

Cum se ingrijeste gardenia?

Ingrijirea unei gardenii de ghiveci poate fi dificila, mai ales pentru persoanele care nu au o anumita inclinatie in sensul acesta. Pamantul trebuie sa fie tot timpul jilav, mai ales cand planta are boboci, insa drenarea solului este foarte importanta, pentru ca radacinile sa nu fie mereu ude. Udarea se face de sus in jos, prin turnarea apei pe pamant si prin pulverizarea apei pe frunze.
Gardenia are nevoie de multa lumina, dar fara a fi expusa luminii directe a soarelui. Cu toate acestea, prefera o temperatura relativ crescuta (20-30 de grade Celsius) si numai in aceste conditii poate sa isi sustina bobocii si florile. Pentru a-i oferi putin ajutor pentru zilele innorate, amplasati o sursa de lumina artificiala in preajma plantei – daca nu are suficienta lumina, pierde bobocii.

De ce se ingalbenesc frunzele de la gardenia?

Starea frunzelor si florilor sunt indicatori foarte buni ai starii intregii plante – daca adaugati prea multa apa, frunzele si florile cad. De altfel, frunzele vor cadea si daca planta este lasata prea mult timp fara apa.
Frunzele de gardenia se ingalbenesc atunci cand solul devine alcalin – prin urmare, va trebui sa o udati cu apa lipsita de calcar pentru a preveni cloroza.

Cum se face inmultirea gardeniei?

Inmultirea gardeniei se poate face in doua feluri: fie prin butasi, fie prin divizarea radacinilor. Crearea butasilor trebuie sa aiba loc in februarie si este de preferat ca planta sa fie sanatoasa atunci cand obtineti butasii.
Daca doriti inmultirea plantei prin divizarea radacinilor, trebuie sa asteptati pana la inceputul verii, cand avem temperaturi de aproximativ 27 de grade Celsius.

Care sunt pasii de ingrijire in timpul iernii?

In timpul iernii, gardenia are nevoie de la fel de multa atentie – temperatura ambientala trebuie sa nu scada prea mult sub 20 de grade, trebuie sa va asigurati in continuare ca solul este bine drenat si ca planta are parte de lumina din abundenta.
Se schimba, insa, cantitatea de apa adaugata – in timpul iernii, gardenia se uda mai putin, iar cantitatea de apa poate varia si in functie de temperaturile carora este expusa planta: cu cat este mai putin cald, cu atat scade si nivelul de umiditate necesar.

Sursa foto