Postat în 27 martie 2025 în Despre Floria, General de Andreea Floria
Cuvantul ikebana este, de obicei, tradus ca „arta japoneza de aranjare a florilor”. Tehnica Ikebana de aranjare a florilor sau a unui aranjament floral Ikebana reprezinta o metoda de aranjare care se realizeaza conform unor principii vechi de secole.
Practic, Ikebana provine din termenii ikeru (a trai, a face pe cineva sa traiasca sau a aranja) + bana (floare). Originile acestei arte florale japoneze pot fi urmarite pana in secolul al VI-lea, odata cu introducerea budismului in Japonia. Inceputurile sale sunt legate de ritualurile budiste, din perioada Ashikaga (1338-1573), in care calugarii ofereau flori mortilor in temple.
Kadō sau „Calea florilor” a continuat sa se dezvolte insa in forme mai elaborate, desi japonezii o considera inca o modalitate de conectare cu natura si o forma de meditatie. Intre timp, Ikebana a devenit mai laica, permitand realizarea de constructii florale care pot da viata si pot infrumuseta orice spatiu de locuit.
Astazi, aranjamentele florale corporate sau pentru casa pot contine mai mult decat flori. Vei regasi aici crengi, frunze, iarba, fructe, seminte si, mai nou, in arta contemporana Ikebana – sticla, metal sau plastic. Cu toate acestea, simbolismul este, in continuare, primul principiu in realizarea unui aranjament Ikebana. Mai mult decat o simpla metoda de aranjare a florilor intr-un vas, Ikebana reflecta respectul japonez pentru natura si frumusete.
Sursa foto: Shutterstock.com
Exista patru stiluri importante in arta Ikebanei – Rikka, Nageire, Moribana si Shoka – si trei scoli, care initiaza in aceste stiluri – Ikenobo, Ohara si Sogetsu.
Stilul Rikka este cel mai vechi stil Ikebana si simbolizeaza muntele sacru, considerat simbol al Universului. Acest tip de amenajare se caracterizeaza prin aranjamentele voluminoase, mari, care se pot admira numai din fata. De obicei, contin 7 – 9 tije, care nu ating marginile vasului, iar in centru este simbolizat Fiji sau muntele sacru.
Vasele utilizate sunt din bronz, cu inaltimi cuprinse intre 20 cm si 30 cm. Scoala Ikenobo de Ikebana, care promoveaza acest stil, a fost infintata acum aproximativ 500 de ani, de catre un calugar budist despre care se crede ca a creat cel mai frumos aranjament.
Stilul Moribana corespunde aranjamentelor realizate in vase mici, aproape plate, de tip castron. Pentru ca plantele intrebuintate sa fie asezate in pozitia dorita, se foloseste, in mod obligatoriu, o perie cu tepi din sarma, in care se infig plantele, numita kenzan.
Indiferent de forma vasului, kenzan-ul este asezat intr-o parte a acestuia, evitandu-se simetria. Ca si in stilul Rikka, plantele nu au voie sa atinga marginea vasului. Aranjamentul este, de fapt, un mini-peisaj, iar florile sunt asezate cu fata spre privitor, chiar daca acest tip de aranjament poate fi privit din orice unghi. Scoala Sogetsu, infiintata in anul 1927, este cea care revolutioneaza stilul Moribana. In aceasta Scoala este permisa folosirea materialelor neconventionale, de exemplu ramuri uscate, radacini, piatra, sticla ori panza.
Stilul Naigere a aparut in secolul XVI, odata cu Ceremonia Ceaiului. Aranjamentele sunt asezate in vase inalte si inguste, de aproximativ 40 – 50 cm, din bambus sau ceramica, si se pot admira din orice unghi. Florile folosite sunt flori de sezon si ele pot atinge de marginea vasului. Scoala Ohara, care initiaza in acest stil Ikebana, dar si in Moribana, a fost infiintata acum aproximativ 150 de ani.
Acest stil de amenajare a evoluat din stilul Rikka, devenind popular in secolul al XVIII-lea. Acesta tinde sa fie cel mai simplu stil de amenajare, care pune accent pe minimalism si pe directiile naturale de crestere ale plantelor. Toate ramurile si florile alese vor fi aranjate astfel incat sa para ca au crescut direct din vas, imitand astfel natura.
Vasele folosite sunt de regula inalte, fie din bronz, fie din ceramica. Ele trebuie alese astfel incat sa nu distraga atentia de la frumusetea florilor. De obicei se folosesc putine plante – de pilda bambus si altele, iar ele sunt concentrate intr-un singur punct de insertie in vas, pentru a da senzatia ca toate cresc din acelasi loc.
In Ikebana, accentul este pus pe linii, forme si spatiu. Scopul este de a transmite viziunea artistului care realizeaza un astfel de aranjament, in ideea nu de a imita natura, ci de a o corecta sau infrumuseta. Concret, Ikebana foloseste plante aranjate intr-o combinatie atenta de directii si asimetrii, pentru a realiza un aranjament incantator pentru ochi. Orice aranjament floral corporate pastreaza insa cele trei elemente esentiale: Shin, Soe si Hikae.
Foto: Floria.ro
Oricare dintre aranjamente simbolizeaza natura sau trecerea timpului. In plus, legatura dintre om si natura este reprezentata de cinci principii fundamentale, care stau la baza oricarui aranjament de tip Ikebana:
Liniile sunt create, practic, de conturul ramurilor sau al plantelor folosite in Ikebana. Acestea pot fi mai multe sau mai putine, alese dupa preferinte. Este important insa faptul ca un aranjament „static” este reprezentat de mai multe linii de tip orizontal, in timp ce aranjamentele „dinamice” sunt cele orientate mai degraba pe verticala, cu multe elemente asimetrice sau curbate.
Ramura cea mai inalta reprezinta intotdeauna cerul, in timp ce ramura mijlocie, a doua ca importanta, reprezinta omul. Ea trebuie asezata oblic in vas, iar ca lungime sa aiba 3/4 din a ramurii principale. Cea mai scurta ramura, pamantul, trebuie aranjata central, iar toate aceste trei linii pornesc intotdeauna din acelasi loc.
Volumul este dat de amplitudinea aranjamentului in spatiu. Desi unul din principiile de baza in aranjare este minimalismul, vara sau cand exista flori de sezon bogate, si aranjamentele tind sa fie mai mari. Cu toate acestea, este important sa existe toate cele trei reprezentari ale vietii omului: trecutul, dat de ramuri, frunze sau plante uscate, prezentul simbolizat de frunze verzi si flori intredeschise, si boboci ca simbol al viitorului.
Punctul focal sau „accentul” este acel element care „inchide” sau completeaza aspectul aranjamentului Ikebana, fie prin contrast (culoare) sau prin marime, fiind cel care atrage atentia privirii, in primul rand.
Spatiul in sine este la fel de important ca lipsa acestuia! Mai exact, spatiul „negativ” sau cele fara plante sau flori este gandit pentru a echilibra si a contribui la armonia intregului concept.
Materialele utilizate sunt flori de sezon, precum irisii sau crizantemele, dar si diferite tipuri de flori exotice. In plus, se folosesc ramuri sau frunze uscate de copaci si arbusti, cu forme si texturi variate, pentru a crea diferite linii sau structuri. In plus, poti intalni ierburi, muschi, pietre sau nisip, ce creeaza o legatura mai apropiata cu natura.
Vasele sunt de obicei din ceramica, sticla, metal sau bambus, iar suportul cu tepi (kenzan) este folosit pentru a asigura stabilitatea plantelor in vas.
Si acum, pentru ca am aflat ce este si cum se poate realiza un aranjament Ikebana, vom trece in revista si alte lucruri interesante (din punctul nostru de vedere) despre aceasta arta straveche si totodata moderna!
Inspirați de arta japoneza, am creat si noi aranjamente florale extravagante, elegante sau delicate, dar mai ales in perfecta armonie! Te poti bucura de ele fie daruindu-le, fie… daruindu-ti-le tie! Verifica site-ul nostru, unde le gasesti pe toate! Fa cuiva o bucurie cu o livrare gratuita, direct la domiciliu, de flori si aranjamente florale unice!
Articol scris de Andreea Floria.