Cine nu a fost macar o data fermecat de culorile vii ale petuniilor si de usurinta cu care aceste plante erbacee decorative se simt ca acasa aproape oriunde: in ghivece, in jardinere, in gradini mici sau mari si chiar la inaltime, in ghivece suspendate? Petuniile sunt unele dintre cele mai apreciate flori, iar varietatea soiurilor multumeste toate gusturile. Isi iau in serios sarcina de a aduce culoarea in viata noastra, inflorind cu drag si spor din iunie pana in octombrie. Sunt prietene bune cu soarele si cu apa, mai putin cu ploile abundente, care le pot rupe usor tulpinile fragile, iar cand vine vorba de ingrijit, nu au pretentii exagerate.

Originare din America de Sud, petuniile fac parte din genul Petunia, familia Solanaceae, iar plantele ornamentale de astazi (Petunia hybrida) isi au originea in plantele hibride obtinute la inceputul secolului XIX de horticultorii europeni. Sunt rude cu planta de tutun, cu rosiile, piperul si vinetele si se impart in patru grupuri principale: Multiflora, Grandiflora, Miliflora si Petuniile de val.

Cum se planteaza petuniile

Momentul potrivit pentru a planta petunii vine abia cand nu mai este niciun pericol de inghet, adica pe la inceputul lunii mai. Cea mai simpla metoda este de a planta rasaduri de petunie, desi poti alege si varianta cu seminte.

Plantarea petuniilor folosind seminte

Pentru inceput, trebuie sa stii poate dura pana la trei luni pana cand vei putea muta petuniile in gradina, daca decizi sa plantezi seminte, asa ca le poti pune in pamant inca din ianuarie-martie. Umple o cutie sau o ladita cu amestecul de pamant in care se dezvolta mai bine semintele, adica un amestec de turba si nisip. Chiar daca sunt foarte mici, nu inghesui semintele, ci intinde-le uniform si aerisit. Vor avea nevoie de lumina si caldura (cam 18-20 de grade Celsius) ca sa germineze, asa ca nu trebuie sa le acoperi cu pamant, ci doar sa le apesi putin cu degetele.

Ai grija cand le uzi: jetul de apa nu trebuie sa faca gauri in pamant. Ca sa mentii o umiditate relativ constanta le poti acoperi cu o folie de plastic, numai daca esti sigur ca nu vei uita de ele in urmatoarele doua luni, pentru ca va trebui sa le aerisesti din cand in cand.

Dupa ce germineaza si incep sa apara frunzulite, daca ti se pare ca se stanjenesc unele pe altele, poti transplanta rasadurile in tavi alveolare speciale. Varful lastarilor va trebui ciupit inca de la primele 4-5 frunze, ca sa se ramifice frumos. Acum nu mai trebuie decat sa astepti sa vina vremea buna ca le poti muta afara, in ghivece sau in gradina. Asigura-te ca nu pui rasadurile de petunii in pericol si, daca le tii afara in timpul zilei, adu-le noaptea in casa, pana cand cresc temperaturile.

Plantarea petuniilor folosind rasaduri

Fie ca ai obtinut singur rasadurile din seminte, fie ca le-ai cumparat, procesul de plantare va fi acelasi. Trebuie sa ai grija ca intre rasaduri sa existe o distanta de 25-30 de centimetri, iar daca le plantezi in ghivece, sa alegi unele cu diametrul de aproximativ 15 centimetri si chiar 30 de centimetri, in cazul in care pui doua sau trei rasaduri intr-un recipient. Daca le plantezi in gradina, orienteaza-te catre un loc insorit, iar ghivecele cu petunii trebuie asezate la soare, cat mai ferite de vant.

Cum se ingrijesc petuniile

Tine-le departe de umbra, pentru ca petuniile au nevoie de cel putin sase-opt ore de soare pe zi. Altfel, vor face mai multe frunze decat flori. Trebuie udate de obicei zilnic sau o data la doua zile, in zilele caniculare de doua ori pe zi (atentie, nu in orele pranzului, pentru ca fie se ard frunzele, daca nu le uzi corect, aproape de radacina, fie se evapora apa si planta nu mai beneficiaza de suficienta umiditate). Udarea excesiva le afecteaza radacinile, asa ca ai grija sa nu exagerezi cu stropitul si sa nu lasi apa sa stagneze in ghiveci, asigurand un drenaj bun. Tocmai din acest motiv solul este bine sa fie putin nisipos.

Nu uita sa primenesti planta, adica sa o cureti de florile uscate ori de cate ori este nevoie, pentru a-i asigura o inflorire continua si bogata. De doua ori pe luna le poti trata cu ingrasamant ca sa fie sanatoase si sa prospere, iar in cazul aparitiei daunatorilor (paduchi verzi, musculite albe, etc.), ajuta petuniile folosind un insecticid.

Varietati de petunii

Spuneam mai sus ca exista patru grupe mari de petunii, care cuprind peste treizeci de specii. Vom detalia mai jos caracteristicile specifice fiecarui grup, mentionand si cateva specii mai des intalnite.

  • Petuniile Grandiflora, asa cum arata si denumirea, au flori mari, spectaculoase. Atarna frumos, asa ca daca vrei o petunie in ghiveci suspendat sau pe pervaz, care sa-ti transforme balconul intr-un mic colt de rai, te poti baza pe speciile din aceasta categorie: „Ultra”, „Storm”, „Daddy”, „Supermagic”, „Supercascade”, „Dream”.
  • Petuniile Multiflora arata ca o tufa si au mai multe flori decat cele din soiul Grandiflora, dar mai mici. Au nevoie de mai putin spatiu de crestere, infloresc mai usor si sunt mai rezistente. Specii: „Primetime”, „Carpet”, „Mirage”.
  • Petuniile Miliflora infloresc devreme si nu cresc mai inalte de douazeci de centimetri. Florile au un diametru destul de mic, de aproximativ doi-trei centimetri. Specii: „Picobella”, „Fantasy”.
  • Petuniile de val (care acopera solul) se raspandesc pe suprafete mari de teren si nu se inalta prea mult. Arata splendid in jardiniere. Specii: „Easy Wave”, „Shock Wave”, „Avalanche”.

Petuniile sunt o alegere potrivita pentru casa si gradina ta, nu doar datorita diversitatii lor cromatice, ci si pentru ca sunt insotite de o semnificatie favorabila. Maiasii si incasii credeau ca mirosul acestor flori putea alunga demonii si spiritele, iar o credinta din popor spune ca pentru a afla daca un loc este incarcat cu energie negativa, trebuie sa plantezi petunii, pentru ca acestea prospera doar in locuri cu energie pozitiva.


Write A Comment