Regina Maria a României este una dintre cele mai iubite personalități, o regină a inimilor, care a reușit să rămână în sufletele românilor prin interesul acordat tradițiilor și locurilor românești. Deși s-a născut în Anglia, românii au îndrăgit-o ușor, datorită căldurii, inteligenței și implicării sociale de care dădea dovadă.

A reușit să treacă dincolo de ”povara regală a răbdării” și a început să dea importanță pasiunilor ei, să aloce timp îndelungat acestora. Pe lângă pictură, pasiunea de a scrie, călărie sau decorarea reședințelor regale, Regina Maria a fost o iubitoare de flori, de grădini și culoare. Florile, pentru majestatea sa, au devenit nu doar o bucurie, ci un adevărat mod de viață.

”Camera mea este superbă, cu bujori, trandafiri, clopoței, nemțișori. Este luna cu cele mai multe flori.” nota Regina Maria în caietul de însemnări zilnice, în anul 1919.

10358913_10152349330878592_1544729677152162025_o

Ce au însemnat florile pentru Regina Maria

Puțini oameni știu că Regina Maria a primit numele de ”regina grădinăreasă”, pentru decorarea faimoaselor grădini ale reședințelor regale din acea vreme: Cotroceni, Copăceni, Scroviște, Bran și Balcic. Dragostea ei pentru flori era recunoscută și declarată de fiecare floare în parte, dar și de însăși majestatea sa: „După război, pasiunea pentru gradină a venit spre mine cu o forță pe care nu am cunoscut-o înainte. Flori peste tot, în grădini, în case, în spitale, în fiecare colț de stradă, flori, flori în semn de speranță și credință. Și după aceea am creat grădini peste tot unde m-am dus, grădini colorate, grădini pentru memorie, pentru bucurie și frumusețe”.

Maria Hannah Pakula, biografa Reginei Mariei spunea într-o discuție despre reședințele decorate de Regina Maria că: „oricare era gustul ei curent – bizantin, Renaissance sau Art Nouveau – mediul domestic al reginei a fost întotdeauna teatral. Plafon cu chesoane, pereți ciudați, frize pictate, acestea erau doar elementele de cadru ale unor încăperi pline cu mobile sculptate și aurite, piei de animale, perne de mătase, rame de tablouri din argint și statuete de jad. Pretutindeni erau grămezi de flori, cel puțin una sau două vaze pe fiecare masă și jardiniere imense pe podea.”

 

Crinul – floarea preferată a Reginei Maria

Una din cele mai iubite flori ale reginei era crinul, pe care l-a descoperit încă din tinerețe, descriindu-l astfel: „minunat, frumos, nobil, cu tija înaltă și flexibilă având în ea ceva sacru, amintind de crinul frescelor religioase. Iar parfumul său! Miros penetrant, îmbătător deasupra tuturor. El mă amețea și mă învăluia cu o încântare ce izvora dintr-o lume biblică legendară”.

Atât de mult a iubit crinii, încât a reușit să-i planteze și în curțile palatelor Cotroceni și Balcic. Dar pasiunea ei pentru flori însemna mult mai mult decât decorarea grădinilor regale cu florile preferate. Pasiunea ei pentru flori era vie și puternică. De aceea, i-a împărtășit-o și fiicei ei, Ileana cea cu ochi albaștri, despre care vorbește într-una dintre minunatele ei scrieri: ”Ileana. Pentru mine, numele acesta era muzica și, crescând, ea a crescut în mine tot mai mult și mai mult. Numele acesta n-a fost niciodată nepotrivit, a fost mereu al ochilor săi albaștri și al dorului din ei… Deși Ileana putea fi atât de compătimitoare, a fost o fetiță voioasă și fericită, interesată, ca și ceilalți copii, de pajiștile însorite, cu flori și animale, de cer și de munți, de lingurița cu dulceață pe care o primea înainte de culcare.”

Viața Reginei Maria a fost presărată cu flori… sau îndulcită cu flori, iar bucuria de a le îngriji și felul în care a transmis toate acestea mai departe, prin grădinile palatelor regale, rămâne una din cele mai frumoase moșteniri ale românilor.

„Între aleea mea de crini de la Balcic și primii crini admirați în grădina Papei, viața mea aproape întreagă se găsește încadrată.” (Regina Maria)

Write A Comment