Nu e ușor să definești ce este un gentleman. Evident, dacă aleg calea ușoară și mă limitez la definiția cea mai la îndemână, chiar ușor superficială, aș putea să spun că gentleman e acel bărbat  care se poartă bine cu doamnele și, în general, cu cei din jur. Apoi aș putea să mă uit în jur și să identific repede acei oameni care sunt aparent politicoși în interacțiunile lor, care par să fie atenți, care își aleg vorbele cu grijă și încearcă să fie tot timpul conform așteptărilor.

Însă dacă aș face asta, alegând calea ușoară, aș reuși să captez doar niște comportamente evidente, de suprafață, dar aș rata aproape în totalitate esența care face ca un bărbat să devină un gentleman adevărat.

Pentru că a fi gentleman nu este doar un set de comportamente bine definite, ci mult mai mult decât atât. Un gentleman respectă pe ceilalți, pentru că el la rândul lui se respectă și se așteaptă să fie respectat. Face gesturi frumoase nu pentru că asta se așteaptă de la el și nu pentru că el, în acest fel, va fi  apreciat, ci pentru că știe că, făcând lucruri bune, va deveni  un om mai bun și viața lui va fi mult mai frumoasă.

IMG_3724

Și ca să nu vorbesc doar în teorii și cuvinte frumoase, vin și cu un exemplu.

Odată cu venirea primăverii, obișnuiesc să renunț la transportul în comun și încep să circul mai peste tot cu bicicleta. Traficul din București însă nu este nici renumit pentru tolerența și civilizația ieșită din comun a șoferilor, nici nu este obișnuit cu bicicliștii. Așa că nu este de mirare că mă aștept să fiu alintat cu diverse apelative, claxonat sau câteodată chiar agresat.

Însă într-o dimineață, când graba m-a făcut să forțez intrarea în fața unei mașini care în mod normal ar fi avut prioritate, am dat peste un șofer care, în loc să se enerveze, a frânat, a zâmbit și mi-a făcut semn că pot să trec. Gestul m-a surprins. M-am așteptat la altceva și eram pregătit pentru altceva. Însă acel om, fiind un adevărat gentleman, m-a atins și pe mine. M-a pus pe gânduri și m-a făcut să realizez că nu mă port așa cum m-aș aștepta de la alții să se comporte în trafic. M-a făcut să îmi schimb comportamentul și, cel mai important, m-a umplut de  optimism  și m-a făcut să fiu zâmbăreț, binedispus, dând la rândul meu energie pozitivă tuturor oamenilor cu care m-am intersectat în ziua respectivă.

Atunci am înțeles de ce trebuie să fim gentlemani. Nu pentru că dă bine, nu pentru că asta se așteaptă de la noi și nu ca să ne simțim mai bine pe moment, ci pentru că în acest fel creăm fără efort o lume în care ne place să trăim. Un șofer care a decis să zâmbească într-o dimineață, m-a făcut și pe mine să zâmbesc și a făcut mulți alți oameni  bucuroși. Dacă un astfel de gest mic, demn de un gentleman, poate să genereze o schimbare atât de mare, putem să ne imaginăm cum ar fi dacă am fi mai mulți și ne-am comporta mereu așa.

Cu toții am vrea ca mediul în care trăim să fie altfel, ca oamenii să fie mai relaxați și mai binedispuși dimineața când ies din casă, mai atenți unii cu ceilalți. Am vrea ca natura să nu se termine acolo unde încep orașele noastre, ca de acolo poluarea și culoarea gri să domine . Am vrea spații verzi, trafic relaxat care să respecte pietonii, cicliștii, pe cei care aleg transportul în comun și șoferii.

Dar ca să avem toate aceste lucruri, întâi de toate trebuie să ne pese. Și nu doar la nivelul dorințelor imediate, ci să ne pese cu adevărat.  Să fim preocupați de noi, de cei din jurul nostru, de comunitatea în care trăim și de orașul nostru. Să respectăm oamenii și natura, pentru că, la rândul nostru, vrem să fim respectați. Să zâmbim și să primim zâmbete.

Și așa, pas cu pas, am învăța cu toții ce înseamnă să fii gentleman. Cu oamenii, cu orașele, cu natura, cu noi. Și am trăi în altă lume.

blog

WWF-România și Floria au inițiat, în decembrie 2014, un parteneriat de 3 ani, care cuprinde două aspecte importante: de conservare, prin care Floria se implică în generarea unor venituri suplimentare pentru activitățile de conservare derulate de WWF-România, și de comunicare, prin care clienții Floria sunt informați despre acțiunile de protejare a mediului, despre promovarea unui stil de viață sustenabil și despre posibilitatea de a susține WWF-România. Cea mai importantă componentă a acestui parteneriat este proiectul „Gentleman cu natura” prin care Floria va dona 1% din valoarea buchetelor cumpărate către WWF-România, pentru protejarea naturii sălbatice din România.

Tot în cadrul proiectului, clienților li se oferă posibilitatea de a contribui direct la susținerea acțiunilor WWF: pot achiziționa ursulețul de pluș WWF, împreună cu buchetul de flori, donând întreaga sumă de bani pentru protejarea habitatului urșilor bruni din România, sau pot alege, la finalizarea comenzii, opțiunea: „Donează pentru salvarea naturii sălbatice din România”.

Write A Comment