Din stepa nord-americana, direct in topul preferintelor designerilor florali, asa am putea formula titlul unei stiri de ultima ora despre Lisianthus, o floare care imprumuta in egala masura eleganta trandafirului si gingasia macului. Poate ca ai intalnit sub alte denumiri aceasta planta al carei farmec irezistibil o face sa fie frecvent intalnita in aranjamentele florale: Eustoma grandiflorum, Gentiana de prerie, Clopotelul de Texas, Trandafirul salbatic, Lira de San Pedro.

Face parte din genul Eustoma, familia Gentianaceae si este originara din zonele calde ale Statelor Unite, Mexic, Caraibe si din partea de nord a Americii de Sud. Se spune despre Lisianthus ca este o planta prea pretentioasa, dar acest lucru nu este chiar adevarat. E drept ca are nevoie de anumite conditii specifice pe care le vom detalia in acest articol, insa florile taiate pot rezista in vaza pana la doua saptamani si chiar mai mult de atat. Acesta si este, de altfel, motivul pentru care este comercializat in florarii, in buchete, sub denumirea de Lisianthus (o traducere aproximativa din greaca ar fi „floarea separata” – „lysis” inseamna eliberare, iar „anthos” floare).

Florile de Lisianthus, in forma de clopot, au fie un singur rand de petale mari, catifelate si ciufulite (in acest caz seamana mai mult cu lalelele sau cu macii), fie doua sau mai multe (ca trandafirii sau ca bujorii), iar gama cromatica este extrem de variata, de la alb, galben, roz si rosu pana la albastru si violet. Din florile in combinatii de culori albul este intotdeauna nelipsit. Frunzele au o nuanta intunecata de verde si sunt suculente. In functie de specie (numarul acestora este de aproximativ douazeci si cinci) planta poate ajunge pana la optzeci de centimetri sau chiar un metru inaltime, iar corola inflorita are un diametru de aproximativ opt centimetri. Pentru cultivarea in ghivece sunt preferate varietatile mai scunde.

Cum se ingrijesc florile de Lisianthus

Florile de Lisianthus pot fi cultivate atat in sera sau in ghiveci, cat si in gradina, dar nu vor prospera daca nu le asiguri suficienta lumina solara cel putin cateva ore pe zi. Cu toate acestea, caldura intensa, peste 24 de grade Celsius, si prelungita nu le este pe plac, temperatura optima variind intre 15 si 18 grade Celsius. In gradina infloreste din iunie pana in septembrie, iar planta cultivata in ghiveci poate inflori tot timpul anului.

Planta prefera solul cu pH neutru, cu valorile cuprinse intre 6,5 si 7, format dintr-un amestec de pamant de frunze, turba rosie si nisip, care usureaza drenarea apei. Lisianthus nu suporta seceta, dar nu se simte bine nici cu radacinile inmuiate in apa stagnanta. Ud-o abundent, regulat si nu lasa niciodata pamantul sa se usuce intre udari. Poti ajuta floarea inca de cand ii apare a doua pereche de frunzulite, tratand saptamanal solul cu fertilizator cu potasiu in perioada de inflorire (nu folosi totusi ingrasamant mai mult de cateva saptamani pe an).

Ca sa creasca frumos, cu multe ramificatii, primavara planta trebuie „ciupita” (varful de crestere trebuie indepartat dintr-o miscare). Daca ai cultivat-o in gradina si a crescut prea inalta, sprijin-o cu araci sau alte suporturi decorative.

Cum se ingrijesc florile taiate de Lisianthus

Ca sa te bucuri cat mai mult timp de superbele buchete de Lisianthus, nu uita sa indepartezi toate frunzele care intra sub apa cand le pui in vaza si sa tai oblic tija la baza pentru a mari suprafata prin care absoarbe apa. Pastreaza florile taiate de Lisianthus la temperatura camerei.

Cum se inmulteste Eustoma Grandiflora

Cel mai usor este sa achizitionezi rasaduri de Eustoma, dar daca vrei sa sadesti seminte, pregateste-te sa astepti destul de mult pana cand te vei bucura de spectacolul florilor sale. Unele specii infloresc chiar foarte tarziu, dupa mai mult de un an de la plantarea semintelor.

Cum se planteaza semintele de Eustoma

Semintele acestei plante sunt foarte mici si delicate, de aceea trebuie sa le manevrezi cu multa atentie. Le poti obtine fie din comert, fie din florile pastrate special pentru inmultire, pe care le-ai depozitat intr-un loc uscat pana in februarie-martie. Pregateste pentru semintele de Eustoma un sol cu pH neutru, pentru ca nu vor germina intr-unul acid. Daca este nevoie, corecteaza solul acid cu piatra de var.

Imprastie uniform semintele pe pămant, intr-o cutie sau intr-o ladita, dar nu le ingropa. Apasa-le usor cu degetul pentru a forma un contact mai bun cu solul, apoi uda-le cu jet fin de apa. Daca e cazul (adica daca animalutele tale de companie sunt prea curioase) acopera vasul cu o folie transparenta de plastic, apoi asaza-l la lumina, intr-o zona ferita de curenti de aer, cu o temperatura de circa 22-25 de grade Celsius si nu uita sa-l aerisesti regulat. Dupa aproape doua luni, semintele vor germina. Cand apar primele doua perechi de frunze poti transplanta planta intr-un ghiveci larg si putin adanc, cu diametrul de 8-10 centimetri. Temperatura la care trebuie tinuti lastarii scade putin pana in jurul valorii de 16-18 grade.

Dupa aproximativ trei saptamani de la replantarea in ghiveci poti muta rasadurile in gradina, intr-un loc insorit, avand grija sa nu le deranjezi radacinile.

Inmultirea plantei Eustoma prin butasi

Finalul primaverii si inceputul verii este perioada propice pentru inmultirea plantei Eustoma prin butasi. Poti preleva butasii la dimensiunea de 10-15 centimetri, cu aproximativ 3 perechi de frunze. Inradacinarea se face intr-un sol obtinut din părti egale de turba fibroasa si perlit (un produs horticol care mentine umiditatea in sol), la o temperatura intre 20 si 24 de grade Celsius, timp de patruzeci pana la cincizeci de zile.

Daca vrei sa cultivi Lisianthus in apartament, ai grija sa alegi soiurile adecvate cresterii in ghiveci, care au un numar mai mare de flori: „El Paso”, „Lisa”, „Florida”, „Forever”. Pentru producerea florilor care urmeaza sa fie taiate se aleg soiuri precum „Tornado”, „Cinderella”, „Super Magic”.

Daca vrei sa oferi floarea Lisianthus cuiva drag, e bine sa stii si ce semnificatii ii sunt asociate. Astfel, florile albe sugereaza liniste si inocenta, cele roz pasiune, cele mov sunt un simbol al succesului, iar florile in tonuri reci, verzi sau albastre, semnifica serenitate.

Asadar, Lisianthus este o planta care poate fi cultivata si ingrijita cu destula usurinta, dar numai daca esti dispus sa-i acorzi atentia necesara si sa respecti indrumarile de mai sus.

1 Comment

Write A Comment