Hortensia reprezinta un arbust decorativ care detine multe flori, foarte colorate, cu inflorescente rotunde, globulare. Originara din Japonia si Asia de Sud-Est, hortensia este o planta care se adapteaza la mai multe tipuri de sol, de aceea s-a raspandit foarte usor prin mai multe colturi ale lumii. In Romania, hortensia este una dintre cele mai cautate si indragite plante pentru gradini si apartamente. Hortensia se creste foarte usor pe balcon, in ghivece de dimensiuni potrivite tinand cont de conditiile de lumina si hidratare.

Ti-am pregatit un articol in care iti vom prezenta toate secretele Hortensiei!

Cuprins:

I. TIPURI DE HORTENSIE

II. CULTIVAREA SI INGRIJIREA HORTENSIEI

III. HORTENSII DE APARTAMENT, BUCHETE  CU HORTENSII SI ARANJAMENTE FLORALE CU HORTENSII

TIPURI DE HORTENSIE

Hortensia este planta care face parte din categoria speciei Hydrangea si detine mai multe tipologii. Hortensia are urmatoarele subspecii:

Hydrangea Preziosa – are florile roz si este una dintre hortensiile cele mai cautate si cumparate

Hydranges aspera Vilosa – are florile plate si foarte mari. Frunzele ies in evidenta printr-o  pata de culoare mov si un aspect foarte catifelat.

Hydrangea paniculata – aceasta are florile de mari dimensiuni si se regaseste mai rar in Romania.

Hydrangea macrophylla Mariesii Perfecta– are florile intr-o nuanta de un albastru intens.

Hydrangea macrophylla Lilacina – florile acestei specii de hortensie sunt de culoarea liliacului, roz- violet. Aceasta hortensie este cea mai cautata de catre iubitorii de flori deoarece uimeste prin delicatetea si culorile patrunzatoare.

Hydrangea macrophylla Quadricor – aceasta hortensie are florile deosebite, de culoare galben intens si frunze crem cu pete.

In functie de gen, hortensia se imparte in doua mari categorii:

Serrata

Acest tip de hortensie este cel mai intalnit prin gradini si apartamente, fiind caracterizate prin flori mari pe margine, sterile iar florile mici și fertile ffind în centrul inflorescentei.

Macrophylla

Detine flori sterile si se remarca prin flori foarte mari si rotunde.

CULTIVAREA SI INGRIJIREA HORTENSIEI

In randurile urmatoare vei regasi informatii esentiale despre cum sa cultivi si sa ingrijesti hortensiile.

  • Selectarea locului pentru plantare

Hortensia este o planta care se ingrijeste foarte usor, nefiind o planta foarte pretentioasa in comparatie cu alte plante de gradina sau de apartament. Sunt insa niste detalii pe care ar trebui sa le stii cu privire la aceasta.

In primul rand, trebuie sa gasesti un loc ideal pentru a o planta. Arbustul de hortensie adora extrem de mult lumina soarelui, lumina de dimineata, cand nu este asa puternica. Trebuie sa ai mare atentie sa nu plantezi hortensia sub umbra unui copac, deoarece radacinile copacilor atrag umezeala si toti nutrientii solului.

In al doilea rand, umbra opreste procesul de crestere. Pentru a se dezvolta, este indicat sa plantezi hortensia la o distanta de aproximativ 120 de cm una de alta.

Referitor la perioada de plantare a hortensiei, toamna reprezinta anotimpul potrivit.

  • Solul

Hortensia este una dintre plantele care se adapteaza la mai mult tipuri de sol, insa iti recomandam sa prepari un sol de foarte buna calitate. Cuibul in care vei planta hortensia va trebui sapat cu un diametru de doua ori mai mare decat al manunchiului de radacini.

Cum prepari solul?

Solul trebuie sa contina un amestec de 3 parti de pamant de flori, 1 parte compost si 1 parte de turba. Dupa ce introduci radacinile in cuib si le acoperi cu sol, trebuie sa pastrezi o parte pentru a crea o movilita de 5-6 cm inaltime in jurul tulpinei. Dupa plantare, uzi fiecare cuib cu apa din abundenta.

  • Udarea hortensiei

Hortensia este o planta iubitoare de apa. De aici si numele de Hydrangea, provine din cuvantul grecesc hydra. Asadar, trebuie sa uzi hortensia in permanenta. Arbustii de hortensie nu trebuie sa-i lasi sa se ofileasca, primavara trebuie sa-i uzi mai bine pentru a impiedica uscarea. Tot primavara apar mugurii de flori, iar daca se ofilesc, hortensia nu va mai inflori in timpul verii.

Asadar, pentru o hortensie frumoasa si sanatoasa trebuie sa ai mare atentie cand si cum o uzi.

  • Fertilizarea hortensiei

Hortensia face parte din categoria plantelor care nu necesita un program special si intens de fertilizare. Un sol cu o compozitie bogata in nitrogen va scadea din inflorirea hortensiei. In cazul in care vrei sa adaugi o substanta de fertilizare, poti folosi o substanta naturala ( compost, diferite coji ale fructelor si legumelor). In plus, nu trebuie folosesti substante fertilizatoare in primele doua luni dupa plantarea unui butas.

Din punct de vedere al fertilizarii periodice, trebuie sa incepi direct de la radacina, o singura data la inceputul sezonului ( februarie- martie) si inca o data la inflorire ( iunie-august).

  • Stimularea cresterii hortensiei

Stimularea cresterii hortensiei se face prin tundere. Tunderea o vei face prin “ ciupirea” varfurilor nou crescute pe tot parcursul primaverii, pana la aparitia mugurilor.

Tulpinile de culoare maro nu trebuie sa le tai toamna, acestea vor inmuguri cel mai bine primavara urmatoare. Mai mult decat atat, nu trebuie sa tai nici inflorescentele uscate, deoarece pe tot parcursul sezonului rece ele vor oferi protectie pentru lastarii noi.

  • Inmultirea hortensiei

Inmultirea hortensiei se face prin 3 modalitati:

Metoda divizarii radacinilor

  • Metoda este valabila pentru plantele deja crescute;
  • Metoda divizarii se aplica primavara, inainte de infrunzire;
  • Radacinile le  separi cu grija pentru a evita despicarea ramificatiilor principale;
  • Dupa separarea radacinilor in doua cuiburi, trebuie sa le uzi foarte bine.

Inmultirea hortensiei prin lastari

Tai lastarii nou formati in perioada februarie-iunie si apoi ii plantezi in pamant.

Inmultirea hortensiei prin marcotaj

  • Vara, trebuie sa sapi o groapa in apropierea arbustului de hortensie, cu mare grija pentru a nu taia radacinile plantei;
  • Tulpina o indoi (cu mare grija pentru a evita deteriorarea) si apoi indepartezi o portiune de coaja de aproape 2,5 cm, zona in care tulpina atinge pamantul;
  • Zona indoita cu o crescatura in coaja o acoperi cu pamant, trebuie sa lasi o portiune de aproape 30 de cm de tulpina;
  • Pe timp de toamna, tulpina la care ai facut marcotajul va avea radacini si va fi gata de plantat.
  • Cum protejezi hortensia pe timpul iernii

Hortensia este o planta cu o rezistenta de pana la -15 grade Celsius. Cu toate acestea, trebuie sa-i asiguri o protectie deosebita pe toata durata iernii, in special butasilor nou plantati sau tulpinilor marcotate. Pentru o protectie sigura, trebuie sa acoperi butasii cu o parte de pamant.

O alta modalitate, poti inveli cu o folie de plastic partea de jos a tulpinii.

  • Boli si daunatori ale hortensiei

    • Ciupercile (Botrytis cinerea) – sunt prezente in sol sau la nivelul radacinii, in cazul in care apa este din abundenta;
    • Parazitul Microsphera polonica( Fainarea) – este produsa de catre acest parazit si se remarca ca o pelicula alba;
    • Acarienii;
    • Afidele ( paduchii de frunze).

HORTENSII DE APARTAMENT, BUCHETE CU HORTENSII SI ARANJAMENTE FLORALE CU HORTENSII

Propunerile noastre pentru hortensii de apartament, aranjamente florale cu hortensii si buchete cu hortensii.

Hortensia alba la ghiveci

Hortensie mare in ghiveci

Buchet cu brunia si hortensie

Buchet cu crini, gerbera si hortensie

Buchet cu hortensie si bujori

Write A Comment