Cu toții am auzit de Noaptea Sfântului Andrei, de pe 29 pe 30 noiembrie, un fel de Halloween românesc, moștenit de la daci, în care strigoii se luptă între ei (dar și cu cei vii), ”fură mana grânelor și sporul vitelor, aduc boli, grindină și alte suferințe”. Pentru că nu vrem să vă speriați și pentru că cea mai bună armă împotriva fricii e dragostea, de Sfântul Andrei am creat, printre alte buchete speciale, un buchet cu multă iubire și… usturoi. În felul acesta, cadoul tău va avea dublu efect – îi va transmite toată dragostea ta și îi va aduce un zâmbet larg, care-i va alunga din minte orice supersiție.

Așadar, ziua de 30 noiembrie, ar trebui să fie mai mult despre bucuria sărbătoririi Sfântului Andrei, decât despre teamă, uși și ferestre unse cu usturoi, aflarea ursitului sau fuga de strigoi. De aceea, vrem să-ți povestim puțin despre viața Sfântului.

Sfântul Andrei, ”cel dintâi chemat”, este fratele lui Petru și primul apostol al Lui Iisus Hristos, menționat în Evenghelie. El a fost, mai întâi, ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, este originar din Betsaida și, înainte de a propovădui, a fost un simplu pescar.

Ce este foarte important pentru noi, românii? Potrivit teologilor și istoricilor, Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci. Cercetătorul și ziaristul grec George Alexandrou, consideră că Sfântul Andrei a petrecut 20 de ani într-o peșteră în Dobrogea, în vecinătatea satului Ion Corvin, și abia după aceea s-a întors în Grecia, consolidând comunitățile creștine înființate de Apostolul Pavel și de alți Apostoli, ajungând până în Peloponezul grecesc, în orasul Patras, unde a murit ca martir. Din acest motiv, în 1997, Sfântul Andrei a fost numit ”Ocrotitorul României” și sărbătoarea lui este trecută cu literă roșie în calendar.

Pestera_Sfantului_Apostol_Andrei,_Constanta

Alte dovezi istorice
În zona Dobrogei și în stânga Prutului, există, încă, multe colinde, legende și obiceiuri care amintesc de trecerea sfântului prin aceste locuri. Una dintre aceste colinde pomenește de „schitul” sau „mănăstirea” lui Andrei, la care veneau Decebal și Traian, cel din urmă ascultând și slujba săvârșită acolo. Există, apoi, câteva numiri de ape și locuri ca „Pârâiașul Sfântului Andrei”, „Apa Sfântului” sau „Peștera Sfântului Andrei”, care se vede și astăzi în hotarul comunei Ion Corvin, în apropiere de granița româno-bulgară.

Flori de Sfântul Andrei
Acum să revenim la florile noastre. Orice sărbătoare trebuie să fie o ocazie de a dărui (mai multă atenție, mai multe gânduri bune și mai multe bucurii) celor dragi. Bineînțeles că primii vizați trebuie să fie sărbătoriții, dar nici pe ceilalți nu trebui să-i neglijăm.
De aceea, noi, cei de la Floria, ne asigurăm că fiecare sărbătoare importantă este respectată. Și cum ne-am putea arăta respectul mai bine și mai frumos altfel decât prin intermediul florilor? Pentru 30 noiembrie am pregătit, așadar, pe www.floria.ro, o colecție specială, cu buchete de flori  noi, dar și cu cele mai dorite buchete din 2014.

Aranjament-de-Sfântul-Andrei Cosulet-cu-trandafiri

Dansul-florilor
Te invităm la Dans…ul florilor și la alte 19 aranjamente și buchete pline de fast!

Write A Comment