Aranjamentele din flori presate pot inlocui cu succes aranjamentele florale proaspete sau ghivecele cu flori. Culorile florilor presate sunt mai blande, iar texturile inedite iti ofera ocazia de a crea aranjamente unice care rezista mult timp.

De asemenea, florile presate sunt folosite in arta japoneza Oshibana, pentru a crea tablouri din elementele acestora (frunze, petale, sepale si alte componente mai mici).

Metode de obtinere a florilor presate

Florile trebuie culese si puse la presat inainte sa se ofileasca. Exista prese speciale pentru uscarea florilor direct in cuptorul cu microunde, dar daca nu te grabesti, poti folosi o presa creata chiar de tine.

Ai nevoie de doua bucati de placaj pentru exteriorul presei si doua (sau mai multe) bucati de carton care vor sta la interior, plus patru piulite fluture pe care le vei fixa in colturi. Asaza foi de sugativa sau servetele de bucatarie fara imprimeu (colorat sau in relief) pe bucatile de carton si intre ele poti pune florile la presat.

Ai grija sa le dispui la distanta una de alta, ca sa nu se atinga petalele, pentru ca se vor lipi. Daca vrei sa presezi flori cu centrul gros intr-o astfel de presa, nu strange piulitele la maximum de la inceput, ci abia dupa doua-trei zile. Dureaza intre sapte si zece zile pentru ca florile sa se usuce prin presare in acest mod.

Daca nu ai la indemana niciun fel de presa si vrei sa usuci cateva flori de sezon, poti folosi si o carte groasa si grea, dar nu uita sa asezi floarea intre servetele, altfel paginile cartii se vor pata. Ca sa eviti riscul aparitiei mucegaiului, poti inlocui servetelele cu pagini de ziar.


tps://unsplash.com/photos/W98pobBsBPY

Nu prea ai rabdare pana cand florile se usuca natural prin presare? O solutie rapida este sa le usuci cu fierul de calcat, mai ales daca este vorba despre florile tip ciorchine, precum degetelul.

Sfaturi pentru presarea florilor

  • Florile trebuie culese cand sunt uscate, nu dupa ploaie sau la prima ora a diminetii, cand sunt acoperite cu roua.
  • Alege doar florile perfect sanatoase, pentru ca eventualele pete se vor vedea mult mai bine dupa ce se usuca.
  • Florile groase, cu stamine proeminente, precum clematitele sau anemonele, nu ar trebui sa fie presate pana cand devin perfect plate, pentru ca isi vor pierde din farmec. Poti reduce din grosimea acestora eliminand o parte dintre stamine, cu ajutorul unei pensete.
  • Florile cu multe petale, precum crizantemele si daliile, se usuca bucata cu bucata. Adica fiecare petala trebuie presata separat.
  • Florile tubulare, precum Regina noptii sau Salpiglossis, pot fi taiate chiar sub locul unde se unesc petalele si asezate „cu fata in sus”,  in asa fel incat sa formeze un cerc, pentru a fi presate.
  • Bobocii trebuie taiati pe lungime cu o lama, in asa fel incat sa ii deschizi pe jumatate. Mijlocul lor este prea plin si gros pentru a putea fi presat in maniera obisnuita.
  • Cu cat florile se usuca mai repede, cu atat isi pastreaza mai bine culorile. Schimba des hartia de ziar sau servetelele in cazul florilor cu petale suculente, precum liliacul, si tine-le intr-un loc uscat si intunecat.
  • Indreapta bine frunzele si petalele atunci cand le asezi pe foaia de presat si manevreaza-le intotdeauna cu grija, pentru ca se pot rupe foarte usor.

Arta Oshibana, de creare a tablourilor cu ajutorul florilor presate, iti va aduce multumire si satisfactie, chiar daca va trebui sa-i acorzi o mare parte din timpul tau liber.

Nu trebuie sa ai talent la desen ca sa creezi imagini de o frumusete ravasitoare doar din flori presate. Florile insele, prin culorile si formele lor, te vor inspira sa le asezi intr-un anumit fel pe foaia alba, in asa fel incat sa conturezi peisaje, chipuri de oameni, pasari, fluturi si, de ce nu, chiar aranjamente florale inedite.


Write A Comment