Nimic nu se compara cu placerea de a admira cat mai mult timp un superb buchet de flori proaspete si parfumate, ale caror culori inveselesc toata casa. Stim ca vrei sa te poti bucura de compania florilor taiate mai multe zile si chiar saptamani, asa ca in randurile de mai jos iti vom arata cum trebuie sa le tai, daca esti fericitul proprietar al unei gradini, si care sunt etapele unei conservari eficiente.

Cum sa tai corect florile din gradina

Daca iti procuri buchetele si aranjamentele florale de la noi, cu siguranta ai observat deja ca lucram doar cu flori cat mai proaspete, uneori chiar sub forma de boboci. Cand cumperi flori taiate deja, tot ce trebuie sa faci este sa le pregatesti pentru a fi puse in vaza, insa daca ai o gradina si vrei sa le tai chiar tu pentru a crea propriile aranjamente, atunci trebuie sa tii cont de urmatoarele sfaturi:

  • Nu taia niciodata dintr-o planta prea tanara, care nu si-a stabilit inca un contact bun cu solul.
  • Nu taia prea mult dintr-o singura planta, in acelasi sezon.
  • In general, cel mai bine este sa tai tijele cand inflorescenta este deschisa pe jumatate, in niciun caz complet. Taie bujorii, trandafirii, irisii si gladiolele cand bobocii sunt deschisi mai putin de jumatate, iar daliile si crizantemele cand sunt deschise pe trei sferturi.
  • Taierea este bine sa se faca dimineata devreme, inainte ca roua sa se usuce, sau seara tarziu, cand nivelul de umezeala din tije este cel mai ridicat. Nu taia niciodata flori in miezul zilei, cand este foarte cald.
  • Taierea se face cu foarfeci ascutite, intotdeauna deasupra unui nod, pentru a stimula aparitia unor inflorescente noi.


Sursa foto: https://pixabay.com/en/bouquet-cloves-roses-romantic-1463562/

Cum se face corect conservarea florilor taiate

Fie ca le-ai cumparat, fie ca le-ai taiat chiar tu, inainte de a fi puse in vaza, florile trebuie sa fie supuse unor tratamente speciale, pentru a le prelungi durata de viata. Aceste tratamente pot diferi, in functie de caracteristicile fiecarei flori, dar primul pas este intotdeauna acelasi.

  1. Inlaturarea frunzelor

Frunzele din partea de jos a tijelor, de sub nivelul apei din vaza, trebuie inlaturate pentru ca putrezesc repede, formand bacterii si scurtand durata de viata a florilor.

  1. Taierea tijelor
  • Tijele trebuie taiate intr-un unghi de 45 de grade, pentru a crea astfel o suprafata mai mare prin care florile sa poata absorbi apa.
  • In cazul tulpinilor lemnoase, tija poate fi strivita cu ciocanul sau despicata in lungime aproximativ 6 centimetri, pentru ca apa sa patrunda mai usor.
  • In cazul garoafelor, crizantemelor, violetei africane, taierea tijelor e bine sa se faca sub apa.
  1. Aplicarea tratamentului soc

Tratamentul soc difera de la planta la planta, dar scopul acestuia este sa ajute florile sa absoarba mai multa apa.

Acopera inflorescentele cu hartie pentru a le proteja de abur si introdu tijele florilor in 5-6 centimetri de apa calda (cca. 37-40 de grade Celsius). Scoate-le dupa 2-3 minute si pune-le intr-o cantitate mai mare de apa rece. In prima etapa, caldura distruge bacteriile de la capatul tulpinilor si elimina aerul din tije, usurand astfel absorbtia apei reci din a doua etapa. Tot pentru a elimina bulele de aer din tije, poti tine tulpinile sub jet de apa 5-10 minute.

Poti aplica cu succes acest tratament florilor de liliac, rododendron, calin (Viburnum opulus), euphorbia, mac, trandafir si crizantema.

In cazul florilor cu tulpini goale pe interior, precum amaryllis, delphinium si lupin, tratamentul soc se va realiza intr-o maniera diferita. Astfel, florile se intorc cu tulpinile in sus, apoi se umplu tijele cu apa. Fiecare tija trebuie astupata cu un dop mic de vata, iar baza tulpinii trebuie legata cu un elastic ca sa nu se despice. Abia dupa aceea, tijele se vor introduce in apa calduta. Apa din interior va tine tulpinile ferme si dopul din vata va ajuta la absorbirea apei in timp.

Florile cu tije moi, flexibile, asa cum sunt gerberele si lalelele, au nevoie de un tratament special. Ia un manunchi de flori si infasoara-l in hartie ca sa le mentii drepte, apoi pune-le in apa rece aproximativ 2 ore. Inlatura dupa aceea hartia si vei vedea ca tulpinile nu se vor mai indoi, datorita apei absorbite.


Sursa foto: https://pixabay.com/en/bouquet-tulips-gerbera-cut-flowers-720807/

Florile care au tijele pline cu un lichid laptos sau incolor, asa cum este cazul macului sau poinsettiei, trebuie sa fie sigilate inainte de a fi puse in vaza. Sigilarea se face dupa despicarea tijei in lungime, fie prin inmuierea timp de maximum 2 minute a unei portiuni mici (2-4 centimetri) din tulpina in apa care fierbe, fie la flacara lumanarii sau brichetei, cat timp numeri pana la 30.

Ramurile cu flori rezista mai mult timp daca, dupa ce au fost despicate pe lungime cu un cutit ascutit (6-7 centimetri), stau in apa calda, intr-o camera calda (21-24 de grade Celsius), timp de cateva zile.

  1. Ingrijirea florilor taiate

Florile taiate se tin in camere racoroase, departe de curentii de aer. Asigura-te cel putin o data pe zi ca au suficienta apa in vaza. De asemenea, apa din vaza trebuie schimbata frecvent.

Plantele care prefera un sol alcalin (bujorul, irisul, liliacul) se vor pastra proaspete mai mult timp dupa taiere, daca le pui in apa alcalina sau cu pH neutru. La fel se intampla si in cazul celor care prefera solul acid (azaleea). Daca apa este alcalina si vrei sa o faci acida, ii poti adauga o solutie compusa dintr-o parte zahar si doua parti otet alb.



Sursa foto: https://floria.ro/cer-de-vara/

Trucuri pentru pastrarea prospetimii florilor

  • Poti mentine prospetimea begoniilor si a trandafirilor mai mult timp daca adaugi o lingurita de sare la fiecare sfert de litru de apa. Sarea ajuta florile sa absoarba mai bine apa.
  • Zaharul, o lingurita la fiecare sfert de litru de apa, prelungeste viata crizantemelor si a petuniilor.
  • Ca sa reinvii o floare aproape ofilita, ii poti aplica tratamentul soc cu inmuierea in apa calda timp de 2-3 minute, apoi pastrarea in apa rece.
  • Trucurile cu gin si aspirina adaugata in apa florilor taiate nu sunt mereu eficiente, dar in general au un efect benefic.
  • O alta solutie care poate ajuta la pastrarea prospetimii florilor este cea compusa din 300 ml apa, 300 ml limonada si o lingurita de zahar.

Tine minte ca, atunci cand despici sau tai tijele, sa folosesti intotdeauna ustensile ascutite si curate. De asemenea, apa trebuie sa fie curata si proaspata, iar florile nu trebuie sa fie niciodata tinute direct in lumina soarelui sau intr-o camera cu atmosfera uscata. Urmeaza sfaturile de mai sus si vei prelungi viata florilor tale preferate!

2 Comments

Write A Comment