Crizantema reprezinta una dintre florile cele mai cautate. Fie ca vorbim de crizanteme la ghiveci sau buchete de crizanteme, acestea dau culoare si prospetime intregii incaperi.

Citeste mai departe si afla secretele pe care ti le punem la dispozitie despre minunatele flori, crizanteme.

I. CE ESTE CRIZANTEMA? 

II. CUM INGRIJESTI CRIZANTEMA IN GHIVECI? PASI SIMPLI SI ESENTIALI PENTRU O CRIZANTEMA SANATOASA

III. SPECIILE CRIZANTEMEI

IV. DAUNATORII SI BOLILE CRIZANTEMELOR

V. CUM PRELUNGESTI DURATA DE VIATA A BUCHETELOR DECRIZANTEME?

VI. MODELE DE BUCHETE DE CRIZANTEME PENTRU OCAZII SPECIALE

Ce este Crizantema?

Crizantema face parte din familia Asteraceae (Compositate) si are denumirea stiintifica Chrysanthemum spp. Crizantema este originara din Asia si este declarata floarea nationala reprezentand  simbolul longevitatii si al bucuriei.

Crizantema este o planta erbacee cu aspect de tufa. Inaltimea ei ajunge pana la 30 cm si se cultiva foarte usor. Crizantema infloreste pe la sfarsitul verii, toamna sau iarna. Are textura bogata cu forma sferica si culori diversificate.

Crizantema cuprinde foarte multe specii despre care vei afla mai multe detalii in randurile urmatoare.

Cum ingrijesti crizantema in ghiveci? Pasi simpli si esentiali pentru o crizantema sanatoasa

Pamantul

Pamantul trebuie sa fie fertilizat, drenat si sa aiba in compozitie un ametec de turba cu nisip. Dupa ce ai cumparat crizantema, iti recomandam transplantarea intr-un ghiveci mai mare.

Udarea

Trebuie sa uzi crizantema cu o cantitate medie de apa, nu foarte multa, pamantul trebuie sa ramana proaspat nu putrezit. In sens contrar, risti sa ai o crizantema plina cu daunatori sau boli.

Temperatura

In ceea ce priveste temperatura, nu trebuie sa exagerezi foarte mult. Este nevoie sa tii crizantema intr-o incapere cu temperatura optima cuprinsa intre 18 si 20 de grade Celsius. Mare atentie pe timp de iarna, daca temperatura este cuprinsa intre 13-18 grade Celsius, durata de viata a crizantemei se prelungeste pana la 8 saptamani.

Lumina

Lumina este foarte importanta pentru crizantema. De aceea, trebuie sa asezi crizantema intr-un loc luminos. Lumina este foarte importanta pentru crizantema deoarece favorizeaza cresterea.

Asadar, daca vrei sa ai o crizantema sanatoasa si frumoasa, aseaza-o in locurile luminoase.

Taierea florilor uscate

Taierea florilor este o etapa foarte importanta in ingrijirea crizantemei. Asadar, pentru a pastra un aspect sanatos si proaspat al crizantemei, este indicat sa inlaturi frunzele uscate. Desi crizantema ramane fara flori, aceasta infloreste iarna, asadar nu trebuie sa te ingrijorezi din acest punct de vedere.

Speciile crizantemei

Crysantheum Morifolium

Aceasta specie de crizantema ajunge pana la o lungime de 30 de cm si are frunzele de culoare verde – gri. Florile apar pe la sfarsitul toamnei sau pe tot timpul anului in cazul in care cresterea este fortata.

Crysantheum Frutescens

Specia de crizantema “Crysantheum Frutescens” este originara din Insulele Canare si se cultiva anual. Florile sunt albe sau galbene si apar in special vara.

Chrysanthemum Coronarium

Specia Coronarium este originara din Europa si creste anual. Ajunge pana la o inaltime cuprinsa intre 30 si 120 cm inaltime. Infloreste din luna iunie pana in luna septembrie.

Frunzele sunt  zimtate iar florile ajung pana la 4 cm diametru si apar la varful lastarilor.

Chrysanthemum Carinatum

Crizantema Carinatum este originara din Africa si ajunge pana la o inaltime cuprinsa intre 40 si 60 de cm, infloreste din luna iunie pana in septembrie. Tulpinile acestei specii sunt groase, ramificate si are flori de 4 cm. Florile sunt albe si liliachii sau galbui la baza. O variatie a acestei specii este reprezentata de Chrysanthemum tricolorm. Aceasta are flori albe spre varf, violet inchis la mijloc si diferite nuante de galben la baza.

Chrysanthemum Segetum

Crizantema Segetum este originara din Europa si creste pana la 30-60 cm inaltime.

Florile au diferite nuante de galben si auriu.

Daunatorii si bolile crizantemei

  • Acarieni
  • Melci
  • Viermi albi
  • Viermi sarma
  • Afide
  • Tripsi
  • Musculita tutunului
  • Muste minatoare
  • Liriomzya trifolii
  • Liriomzya huidobrensis
  • Bolile crizantemelor
  • Rugina alba

Cum prelungesti durata de viata a buchetelor de crizanteme

  • Zdrobesti tijele lemnoase ale crizantemelor la baza pe o lungime de 5-6 cm iar coditele le oparesti in apa clocotita. Dupa aceasta procedura, pui coditele in cada sub apa rece si le lasi aproximativ 30 sau 60 de minute;
  • Zaharul, adaugi 100 de grame de zahar la un litru de apa;
  • Tai foarte putin capatul crizantemelor iar florile le treci peste flacara unei lumanari sau a unui chibrit. Florile le pui ulterior in vaza.

Modele de buchete de crizanteme pentru ocazii speciale

Buchetele de crizanteme pot fi oferite persoanelor dragi la orice ocazie. Fie ca este vorba de o zi de nastere sau alta zi speciala, crizantemele, prin frumusetea lor unica, vor pune un zambet pe buze persoanelor dragi fara doar si poate. Alege buchete de crizanteme albe, buchete de crizanteme roz sau buchete mix, cu flori de toamna si crizanteme. 

Asadar, surprinde-ti persoanele dragi cu aceste buchete de crizanteme deosebite.

Mai jos, regasesti cateva buchete de crizanteme pe care le poti oferi cu multa dragoste:

Crizanteme contrast

Buchet de 21 crizanteme roz

Buchet de 19 crizanteme multicolore

Buchet de 25 crizanteme multicolore

Buchet de 75 crizanteme albe

Write A Comment