Crinii, flori foarte iubite de fiecare dintre noi, de gradinari si floristi pentru parfumul si frumusetea lor, sunt rezistente si usor de intretinut. Flori cu adevarat remarcabile, crinii ofera eleganta gradinii de la inceputul si pana la mijlocul verii cand sunt infloriti. Crinii se cultiva din bulbi, sunt plante perene si ii gasim intr-o multitudine de culori, alb, galben, portocaliu, roz, rosu. Florile au sase petale, prezente sub forma de trompeta in varful unei tulpini inalte, cu frunze inguste si lungi asemeni unei lance. In cazul in care locuiesti in apartament si te intrebi daca poti creste crini in ghiveci, raspunsul este DA. 

Nu uita ca poti comanda buchete de crini cu livrare oriunde in tara, in doar 2-4 ore! Poti opta pentru livrare flori Iasi, flori Bucuresti, Cluj sau orice oras din tara!

Afla mai multe despre crini, inclusiv simbolistica si ingrijire, din randurile de mai jos.

Crini imperiali

Crinul imperial (Lilium Regale) este cel mai popular dintre toate speciile. Se face remarcat datorita parfumului dulce si a florii albe cu dungi fine purpurii pe exteriorul petalelor, uimitor de frumoasa in momentul deschiderii. Iata cateva lucruri de stiut despre crinii imperiali:

  • Infloresc in mijlocul verii si sunt ideali pentru a fi plantatati la marginea aleilor, constituind o colorata si impresionanta bordura florala, intr-un mix spectaculos alaturi de celelalte flori de vara; de asemenea, crinii imperiali pot fi inclusiv prezenti in ghivece pentru a decora cu eleganta curtea sau interiorul locuintei.
  • Cresc pana la 120 – 180 cm, le place in zonele de soare si semiumbra, iar solul este important sa fie bine drenat si sa aiba un nivel satisfacator de umiditate (se va evita solul uscat).
  • Se planteaza primavara sau toamna, in grupuri de minim 3 bulbi pentru un aspect spectaculos atunci cand infloresc.

Iti doresti sa faci o surpriza florala? Comanda online un buchet de 25 de crini imperiali albi pe Floria.ro.

Crini albi

Parfumul intens si petalele imaculate fac din Crinul alb (Lillium Candidum) o planta de gradina favorita. Cunoscuta si sub numele de Madonna, acest crin prolific produce pentru o singura tulpina pana la 20 de flori, realizand asadar un spectacol in gradina casei tale. Ofera un puternic impact decorativ si un parfum dulce, intens, imbatator.

  • Se planteaza la inceputul toamnei in solul bine fertilizat, intr-un loc care le permite sa aiba suficienta lumina; bulbii se vor introduce la aproximativ 15 cm adancime in sol, la o distanta de 30 cm pentru a avea spatiu de crestere.
  • Prezent in ghiveci, crinul alb va fi ferit de o expunere intensa la lumina, la fereastra in care razele soarelui bat direct; ofera-i un mediu caracterizat de semiumbra si roteste regulat ghiveciul pentru ca planta sa creasca armonios.
  • Infloreste la finalul primaverii sau la inceputul verii si este o planta decorativa foarte admirata, ideala pentru a da frumusete gradinii sau interiorului casei tale.

    Crini – Ce simbolizeaza?

Florile se bucura fiecare in parte de semnificatiile care le-au fost atribuite inca din cele mai vechi timpuri. Crinii nu fac exceptie de la regula, astfel acestia simbolizeaza: speranta, credinta, nastere, puritate, reinnoire, promisiune, pasiune, castitate, nevinovatie, fertilitate, maternitate s.a. Citeste mai jos despre simbolistica crinilor in diferitele culturi.

Crestinism

In crestinism, crinul este considerat un simbol al puritatii. In picturile crestine timpurii, crinul era reprezentat intr-o vaza. Crinul este asociat cu Fecioara Maria. Se spune ca mormantul acesteia a fost impodobit cu crini albi. Partile distincte ale florii au primit atribute care o caracterizeaza pe Fecioara Maria. Asadar frunzele crinului simbolizau modestia ei, petalele albe reprezentau inocenta si puritatea.

Simbol al Frantei

Fleur-de-lis, o portretizare a unui crin cu trei petale (asemeni unei coroane), reprezenta in Franta Evului Mediu prosperitate si regalitate. Cele trei petale sunt adesea folosite pentru a ilustra Trinitatea si virtutiile teologale: credinta, speranta si caritatea.

Budism

In budism, crinul tigru reprezinta mila, compasiune si agresivitatea asociata cu femeia. Crinul de apa, desi nu se incadreaza in aceeasi familie ca toti ceilalti crini, poarta insa aceeasi denumire si are semnificatie atat in budism, cat si in hinduism. Crinul de apa simbolizeaza iluminarea si puritatea sufletului deoarece floarea iese din malul apei si infloreste la suprafata.

Mitologia greaca

Potrivit mitologiei grecesti, crinul reprezinta maternitatea si renasterea, deoarece se spune ca a aparut din laptele Herei, sotia lui Zeus. In Grecia antica oamenii au privit crinul ca pe un simbol al sexualitatii. Aceasta floare avea, de asemenea un rol important in traditia veche. Se spune ca nevestele se duceau intotdeauna la o femeie insarcinata cu un crin si un trandafir; crinul simboliza baiatul, trandafirul fata. In functie de floarea pe care mama o alegea, se preconiza sexul copilului.

Legenda romana

Legenda romana spune ca atunci cand Venus, zeita iubirii, a iesit din apa marii, ea a privit un crin si a invidiat frumusetea acestei flori. Drept urmare, ea a adaugat un element suplimentar florii, cu speranta de a-i diminua frumusetea – este vorba de pistilul lung din centrul florii. Crinul simbolizeaza asadar si dragostea, pofta trupeasca, simboluri asociate si cu Venus. In functie de culori

  • Crinii rosii simbolizeaza dragoste, afectiune.
  • Crinii portocalii semnifica fericirea, dragostea, caldura.
  • Crinii roz reprezinta bogatia, tineretea, vigoarea, bucuria.
  • Crinii albi sunt simbolul puritatii, nevinovatiei, al linistii.
  • Crinii galbeni simbolizeaza veselia si jocul.

Crini de ghiveci

Daca iubesti aspectul exotic al crinilor, insa nu detii o gradina, te vei putea bucura de ei in interiorul apartamentului tau. Crinii sunt plante de ghiveci, iata mai jos de ce ai nevoie pentru prezenta lor in casa.

  • bulbi sanatosi – ii poti procura din locuri variate, inclusiv sa-i comanzi online; nu planta bulbii mucegaiti;
  • un ghiveci mediu spre mare care ofera drenaj – alege vasul in concordanta cu numarul de crini plantati; vasele mai adanci sunt recomandate pentru crinii mai inalti. Pentru ca bulbii de crin sa nu putrezeasca, drenajul adecvat este important; prin urmare, ghiveciul este bine sa aiba orificii de scurgere in partea inferioara. Pentru o drenare mai riguroasa, se poate adauga un strat de pietre intr-o tavita, pe deasupra careia sa fie asezat ghiveciul.
  • amestec cu nisip – crinii se simt cel mai bine in soluri usor nisipoase; pentru a imita asadar cat mai bine pamantul din mediul natural, este important sa se tina cont de aceasta preferinta a crinilor; se va alege in locul pamantului simplu, negru, unul grunjos si nisipos;
  • ingrasamant – in momentul plantarii se va folosi un ingrasamant lichid sau hidrosolubil dedicat plantelor decorative;

Crinii nu necesita multa apa, caz in care bulbii pot putrezi. Este suficienta o cantitate care sa mentina solul umed. Pune apa plantei doar atunci cand stratul superior al solului este uscat. Atinge pamantul ghiveciului cu degetul pentru a verifica nivelul de umiditate. Crinii asiatici si crinii orientali infloresc in perioada iunie – august.

Ingrijirea crinilor in gradina

Bulbii de crin se pot planta toamna si primavara, solul va fi sapat la o adancime de 20-30 cm. Arata foarte bine in momentul infloririi daca bulbii sunt plantati in grupuri de cate trei.

  • Gaseste locul potrivit pentru plantarea crinilor, o zona de pamant bine drenata si cu lumina multa.
  • Crinii trebuie sa aiba soare cel putin 6-8 ore pe zi, nu este recomandat sa stea in zone de umbra.
  • In sezonul de crestere, ofera-i apa cu incredere si aplica un ingrasamant lichid cu nivel ridicat de potasiu, la fiecare doua saptamani.
  • Poti avea crini infloriti pe toata perioada verii daca vei cultiva specii diferite. Crinii asiatici infloresc la inceputul verii, crinii trompeta la mijlocul verii, cei orientali de la mijlocul pana la sfarsitul anotimpului cald. Iata mai multe informatii despre speciile de crini in randurile de mai jos!

Crinii asiatici – infloresc cel mai devreme si cresc cel mai usor, au florile orientate in sus si pot fi in nuante de alb pur, roz, galben viu, portocaliu si rosu. Desi florile lor sunt mai mici decat ale crinilor orientali, compenseaza prin culorile lor unice; de regula, acesti crini nu sunt parfumati. Crinii trompeta – infloresc in mijlocul verii, sunt plante inalte, iar denumirea vine de la forma florii sub forma de trompeta. O singura tulpina poate avea 12 – 15 flori. Au un parfum dulce. Crinii orientali – infloresc de la mijlocul pana la sfarsitul verii; produc flori multe si sunt preferati pentru parfumul lor care se intensifica dupa lasarea serii; cresc mai inalti decat crinii asiatici si creeaza aranjamente de flori foarte iubite in curtile multora dintre noi.

    Crini oferiti in dar

Stiai ca frumosii crini sunt floarea aniversarii a 30 de ani de casatorie? Daca te afli la o astfel de celebrare, ofera-i sotiei unul dintre variatele buchete de crini pe care le gasesti pe Floria.ro. Opteaza fie pentru crinii imperiali roz sau albi ori pentru crinii asiatici galbeni. Tine cont ca poti livra alaturi de buchetul de flori, in functie de preferintele ei, fie o cutie rafinata de bomboane sau o sticla de bautura fina. Ofera crini in ocazii diverse, fie ca semn de apreciere, recunostinta, pentru a-ti exprima sentimentele. Un buchet de crini este elegant, simplu si frumos in acelasi timp. Vei oferi persoanei atat frumusetea imbatabila a florilor, cat si un parfum incantator. Vezi toate buchetele de crini pe care Floria ti le pune la dispozitie si alege sa oferi aceste flori femeilor din viata ta, iubita, sotie, mama, bunica. Sunt potrivite pentru ocazii diverse si constituie un cadou care 100% va fi primit cu mult entuziasm.

Write A Comment