Promenade lungi și opriri la cafenele și terase, cam asta însemnau zilele toride de vară ale bucureștenilor de altădată. În Parcul Cișmigiu, în Piața Teatrului sau pe Bulevard, domnii și doamnele elegante întâlneau „cunoștințe” și purtau discuții lungi despre știri, despre străini și despre ultimele noutăți în materie de modă.

Calea Victoriei, între Capșa și Palatul Regal era locul preferat de promenadă al intelectualilor,în sens general, fie că era vorba de scriitori, artiști sau gazetari.

Șoseaua Kiseleff era locul unde boierii, oamenii avuți ai Bucureștiului, doamnele elegante și domnișoare în țiunute pariziene se plimbau în voie în frumoasele zile de vară. Trăsuri fabuloase, automobile de lux, mai târziu, și chiar Regina Maria, călărind pe aleea de lângă Arcul de triumf, au făcut din Șosea scena unor spectacole cotidiene elegante, demne de Micul Paris și de frumusețile lui.

69a02c0fecbc3f8f7e5974108df0455b

După Războiul de independență, bucureștenii au inaugurat faimoasele ”bătăi cu flori” la care participau oameni din toate păturile sociale.

 

Bătaia cu flori la Șosea

Din 1895 ”Bătaia cu flori” devine un obicei important al zilei de 10 mai, care pe atunci era Ziua Națională. Imediat după parada militară care avea loc în fiecare an, boierii, oamenii avuți ori nu ai capitalei se adunau la Șosea, de-o parte și de alta, participanți și spectatori, să asiste la frumosul obicei primăvăratic. Negustorii de flori erau și ei prezenți cu buchete bogate de crizanteme și garoafe. Liliecii erau înfloriți și împrăștiau un parfum îmbietor, iar doamnele își etalau cele mai frumoase ținute, plimbându-se elegant pe șosea.

Totul începea cu salutul dat Familiei Regale, care se afla în tribunele din Piaţa Victoriei. Domni eleganți mânau trăsurile împodobite cu flori, iar domnișoarele îmbrăcate cu rochii comandate direct de la Paris împărțeau zâmbete și saluturi în toate părțile. Din dreptul Monetăriei se declanșa dezmățul floral. Domni în automobile de lux, domnișoare din trăsuri, oameni de la balcoanele din împrejurimi, toți aruncau cu flori, de o parte și de alta a șoselei într-un spectacol nemaipomenit.

bataie cu flori

Frumoasa manifestare se încheia în jurul orelor 16, atunci când unii dintre participanți erau invitați la Casa Regală, iar alții încheiau seara la terase sau la ”Bufet”, faimoasa locație contruită după planurile lui Ion Mincu, unde domnii avuți terminau plimbarea cu automobilele de lux și se opreau să servească o bere, iar domnișoarele o limonadă. Spectatorii se retrăgeau la cârciumi sau în mahalaua liniștită.

Bucureștenii lăsau în urmă șoseaua învelită cu un covor multicolor, iar copiii rămâneau să culeagă florile și să aducă în casele lor parfumurile fericitei Zi Naționale.

Obiceiul bătăii cu flori la Șosea a durat până la sfârșitul perioadei numite la belle epoque, iar în 2014, o bătaie cu flori a fost organizată la împlinirea a 555 ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului.

 

Surse:

Sursa 1

Sursa 2

Sursa 3

Write A Comment