Anthurium, o planta originara din padurile tropicale din America Centrala si de Sud, este cunoscuta si sub numele de Floarea Flamingo. Este o planta rezistenta, usor de intretinut cand este pastrata in interior. Cucereste cu frumusetea florii, asemanatoare cu o inima cerata (numita spata), de regula de culoare rosu, insa in functie de specie poate fi alba sau roz, din centrul careia porneste un spadice galben.

Daca te bucuri acasa de prezenta acestei flori decorative, este important sa cunosti cateva aspecte de baza, ca de exemplu cum o uzi sau o inmultesti. Ai un ghid util mai jos.

Ingrijire Anthurium

Anthurium este o planta a carei floare are o durata lunga de viata, in plus ofera si avantajul ca este usor de ingrijit.

Floria.ro iti pune la dispozitie buchete de Anthurium pe care sa le oferi cadou persoanelor dragi. Datorita culorilor aprinse, vei oferi implicit o stare de bine si vei inveseli ziua persoanei care le primeste.

De asemenea, tot online poti achizitiona inclusiv un ghiveci cu Anthurium. Afla din randurile de mai jos cum ingrijesti frumoasa planta de apartament.

Lumina

Pentru a inflori in mediul interior, Anthurim are nevoie de lumina, insa tine cont sa nu fie in razele directe ale soarelui. Prin urmare, o perdea ca protectie intre fereastra puternic luminata de razele soarelui si ghiveci, este o practica recomandata.

Asadar, tine cont ca Anthurium este sensibila cand sta in lumina directa a soarelui, prin urmare fereste-o dupa-amiaza de razele puternice.

Apa

A oferi cantitatea propice de apa este un factor de baza. Pastreaza solul ghiveciului usor umezit pe toata perioada de vegetatie (martie – septembrie), lasand stratul superior sa fie aproape uscat intre o udare si cealalta. Fa-ti obiceiul de a verifica acest lucru o data sau de doua ori pe saptamana.

Nevoia de apa a plantei depinde in mare masura si de lumina si umiditatea din casa, dar si de anotimp.

Iarna Anthuriumul are nevoie de apa la fiecare cateva saptamani, in timp ce vara poate fi nevoie sa fie udata la cateva zile.

Temperatura

Temperaturile de 27 – 32°C sunt favorabile in timpul zilelor de vara pentru planta Anthurium. Iarna ii vor fi favorabile si temperaturile de pana la 18 – 20°C.

Este important sa feresti planta de sursele de aer venite de la ventilatoare, aparate de aer conditionat.

In anotimpul rece protejeaza planta de usile si geamurile intredeschise (frigul de afara).

Umiditate

Este un factor important pentru ingrijirea unui Anthurium. Frunzele, in special, au nevoie de o temperatura ridicata pentru a se dezvolta, in caz contrar se pot usca pe margini.

Astfel un Anthurium poate fi asezat in baie, cu o conditie importanta, sa fie foarte bine luminata sau poti pune ghiveciul aproape de chiuveta din bucatarie. In cazul in care nu te avantajeaza aceste optiuni, foloseste un umidificator pe care sa il asezi in imediata lui apropiere sau o tava cu pietris asezata sub ghiveci.

Inmultire Anthurium

Ingrijita corespunzator planta va creste si va inflori. In timpul primaverii, poti realiza inmultirea ei, de preferat prin metoda divizarii tufei. Tot acum poti schimba si substratul pamantului.

Pentru inmultirea prin separare vei ridica cu atentie planta din ghiveci. Tufa matura, care are dimensiune mare, poate fi divizata prin taierea cu un cutit ascutit in doua sau mai multe parti, fiecare cu lastari si frunze cu radacini, astfel incat separate de planta mama sa poata creste singure.

Fiecare diviziune va fi plantata intr-un ghiveci care va contine o portiune din substratul de sol luat din ghiveciul plantei de baza (cu tufa matura). Ulterior il vei umple cu pamant nou si la final il vei uda generos, fara a ramane insa apa in tavita ghiveciului (foarte important ca radacinile sa nu stea in apa).

Cum se uda floarea Anthurium/Floarea Flamingo

Este necesar sa fie udata o data sau de doua ori pe saptamana, ideal cu apa de ploaie sau apa care a fost pastrata intr-un recipient timp de doua zile. In timpul iernii are nevoie de putina apa. Substratul poate fi chiar uscat intre udari, insa este important sa se pastreze umiditatea adecvata.

Tine cont ca cea mai comuna greseala de ingrijire a plantei Anthurium este sa o uzi prin scufundare. Aceasta planta se simte bine atunci cand solul are timp sa se usuce intre udari.

A ii pune apa prea des duce la putrezirea radacinilor, ceea ce ar putea afecta grav sanatatea pe termen lung a plantei.

În concluzie, pasii pe care ii ai de urmarit pentru a uda planta sunt:

  • Verifica umiditatea solului cu degetul inainte de fiecare udare. Vezi daca primul strat al solului (primii de doi-trei centimetri) se simte uscat.
  • Uda planta astfel incat apa sa se duca pana in stratul inferior al ghiveciului si sa se scurga in tavita. Ai grija sa pui apa si la baza plantei. Evita, insa sa uzi frunzele.
  • Goleste tavita plina de apa a ghiveciului la 30 de minute dupa ce ai udat-o, astfel incat planta sa nu ramana cu surplusul de apa, pentru ca radacinile vor putrezi.

Bucura-te de floarea Anthurium si ofera-i grija de care are nevoie!

Write A Comment