Începând de săptămâna trecută, cred că ai observat că ți-am propus o nouă floare cu care să impresionezi pe cineva drag. Este vorba despre alstroemeria. La noi, alstroemeria mai este cunoscută și sub numele de crin incaș, iar unii îi spun chiar și crin american sau crin peruan. Însă, oricum i-ai spune, este aceeași floare seducătoare prin formă, impresionantă prin culori și extrem de atrăgătoare.

Alstroemeria este un gen de floare care cuprinde peste 120 de specii și care face parte din familia Alstroemeriaceae. Originea ei este localizată în zona centrală a statului sud-american Chile și în estul Braziliei.

Alstroemeria
Alstroemeria

Există chiar și o legendă, conform căreia, pentru a-și vindeca iubitul de o boală aproape incurabilă și necruțătoare, o fată a ales să-și dea viața pentru această floare, care se spune că era singurul antidot. Astfel, din picăturile de sânge căzute pe pământ au răsărit niște flori extraordinare, care, însă, parcă aveau petalele stropite cu sânge. Iar acestor flori li s-a spus alstroemeria.

Dar, bineînțeles, ceea ce am spus mai sus nu este decât un mit. Totuși, ce-ar fi viața fără povești. Iar această floare te-ndeamnă la a povesti, aduce bucurie în sufletul oricui și poate contribui la începutul unei seri de neuitat.

Alstroemeria a fost denumită astfel după numele baronului suedez Claus von Alstroemer (care a trăit în a doua jumătate a secolului al 18-lea) de către unul dintre cei mai buni prieteni ai acestuia – Carolus Linnaeus. Iar prima menționare oficială a sa a fost făcută de către botanistul francez Louis Feuillée.

Din punct de vedere simbolic, alstroemeria semnifică prietenia, altruismul, bogăția, prosperitatea și norocul.
Paleta coloristică a alstroemeriei variază de la alstroemeria roz și roșu, mov și culoarea lavandei, până la alstroemeria alba, alstroemeria galbena și chiar portocaliu deschis sau închis.

Alstroemeria_aurantiaca
Alstroemeria_aurantiaca

În ceea ce privește cerințele, această floare nu este una foarte pretențioasă. Cu toate astea, pentru a crește și pentru a se dezvolta corespunzător, are nevoie de câteva lucruri: în primul și primul rând – de lumină. Dacă nu primește lumină solară cel puțin 4 ore pe zi, se vor dezvolta mai mult frunzele și mai puțin florile. Și, cu siguranță, nu crești o floare pentru frunze! Iar o dată ce a înflorit, temperatura ar trebui să nu varieze cu mult în afara valorilor de 14 și 24 de grade Celsius. Căldurile mari, când temperatura depășește 28 de grade, favorizează apariția lăstarilor, dar nu și înflorirea. De asemenea, fragilitatea tulpinii alstroemeriei indică faptul că trebuie plantată în locuri ferite de vânt puternic.

Dacă dorești să plantezi la tine în grădină această floare, atunci ar trebui să știi că cea mai potrivită perioadă este toamna, pentru ca înflorirea să aibă loc primăvara târziu sau la începutul verii.

Write A Comment